Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT) is een nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen. Deze behandeling is wetenschappelijk onderbouwd en een veilige, effectieve en niet-invasieve manier om de symptomen van spasticiteit bij kinderen met onder meer cerebrale parese te verminderen.

De Hoogstraat Revalidatie en opleidingscentrum NT-e introduceren de nieuwe behandeling. ESWT is het meest bekend als behandeling bij peesproblematiek. Krachtige schokgolven versnellen het genezingsproces van de beschadigde pees. Kinderrevalidatiearts Irene van der Steen: “Een groot voordeel van ESWT is dat het minder ingrijpend is en dat het snel toepasbaar is zodat de mobiliteit van kinderen blijft behouden of wordt vergroot”. Een fysiotherapeut kan de behandeling uitvoeren.

Goed alternatief

Dr. Olaf Verschuren, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht: “Kinderen die door spastische CP moeite hebben met bijvoorbeeld lopen, krijgen de laatste jaren steeds vaker een behandeling via injecties met botulinetoxine. Het doel hiervan is om de spastische spieren te verslappen en zo het kind in staat te stellen om de andere spieren beter te trainen om uiteindelijk beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven. De behandeling met botulinetoxine wordt door middel van injecties onder narcose bij kinderen gegeven. In een aantal situaties kan ESWT hiervoor een goed alternatief bieden, omdat het een pijnvrije en snelle behandeling is die door een fysiotherapeut kan worden uitgevoerd. De behandeling kan vergelijkbare effecten bereiken bij vooral oppervlakkige spieren”.

Advertentie

Het cluster Kind en Jeugd van De Hoogstraat Revalidatie voert ESWT gefaseerd in.

Bronnen: revalidatiemagazine.nl / dehoogstraat.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan