Scanner meet lengte premature baby buiten couveuse op

0
172

Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabels. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

De babyscanner is een idee van Timothy Singowikromo (25) en komt voort uit Create4care, een samenwerkingsproject van het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam. Bij Create4care werken studenten aan oplossingen voor problemen waar verpleegkundigen in hun dagelijkse praktijk tegen aanlopen.

Ook buiten Rotterdam zijn ze enthousiast over het idee. Hoogleraar Zimmerman, neonatoloog van het Maastricht UMC ziet de voordelen van de nieuwe meetmethode: “De manier waarop we de baby’s nu opmeten, is eigenlijk onzorgvuldig. Als deze scanner echt gebruikt kan worden, is dat niet alleen fijner voor de baby’s en de verpleegkundigen, maar hebben we ook nauwkeurigere gegevens. Daarmee kunnen we wetenschappelijk gezien misschien wel meer conclusies verbinden aan de groei van de baby’s.”

In een korte reportage van de NOS wordt de werking uiteengezet, klik hier.

Er moet nog wel wat gebeuren voordat Timothy’s scanner daadwerkelijk gebruikt kan worden, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst: “Ze hebben me een baan aangeboden bij het Erasmus MC, dus de kans dat je mijn scanner over een aantal jaar op een Intensive Care-afdeling ziet liggen, is zeker aanwezig.”

Bron: nos.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here