De nieuw ontwikkelde Landelijke Samenwerkings Afspraak (LSA) Preventie van wiegendood staat online. De LSA geeft aanbevelingen aan alle professionals die op bepaalde wijze betrokken zijn bij de preventie van wiegendood.

In Nederland komt wiegendood, het plotseling overlijden van een ogenschijnlijk gezonde zuigeling, veel minder voor dan drie decennia geleden. Om te voorkomen dat het aantal gevallen weer stijgt is deze LSA ontwikkeld. Hierdoor kunnen (toekomstige) ouders op ieder moment dezelfde inhoudelijke adviezen en voorlichting ontvangen.

De LSA is ontwikkeld door TNO, met subsidie van ZonMw. Een groot aantal beroepsgroepen en inhoudelijk betrokken verenigingen zijn betrokken geweest bij het ontwikkeltraject.

Op de richtlijnenwebsite van het NCJ is de LSA in te zien en te downloaden via de eerder ontwikkelde JGZ-richtlijn Preventie van wiegendood. Op termijn zullen ook een aantal specifiek toegeruste toolkitproducten beschikbaar komen die de implementatie van de LSA ondersteunen.

Ga naar de LSA Preventie van Wiegendood

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan