De interventie SamenStarten ondersteunt vanaf de geboorte de psychosociale ontwikkeling van het kind. Dit gebeurt via een stapsgewijs volgsysteem, een specifieke gespreksmethodiek en samenwerking. De interventie is nu door de erkenningscommissie erkend als theoretisch goed onderbouwd.

De kracht van de JGZ ligt in de lokale samenwerking met de partners. SamenStarten versterkt deze samenwerking en gaat daarbij uit van het zo-zo-zo-zo principe. Goede ondersteuning dient zo snel, zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk te gebeuren.

Optimale samenwerking

Om dit mogelijk te maken is optimale samenwerking met de ketenpartners van belang. Binnen SamenStarten is daarom gerichte aandacht voor het versterken van de samenwerking binnen de zorgketen. De organisaties en andere betrokkenen in het lokale sociale domein jeugd worden actief in beeld gebracht en als partners verbonden. De SamenStarten App biedt de JGZ-professional en de ouder een overzicht van de verwijsmogelijkheden. Dan de aap is ook een promo gemaakt.

Psychosociale ontwikkeling

SamenStarten wordt toegepast door JGZ-professionals om vanaf de geboorte aandacht te besteden aan de psychosociale ontwikkeling. De JGZ-professionals bespreken met de ouders vijf domeinen, die van invloed kunnen zijn op de psychosociale ontwikkeling: competentie ouder, rol partner, sociaal netwerk, gebeurtenissen en omstandigheden en welbevinden kind. Tijdens de SamenStarten-gesprekken staat het versterken van de ouders en zorg op maat centraal.

Sterke punten

De erkenningscommissie beschrijft SamenStarten als een waardevolle en goed uitvoerbare interventie. Sterke punten zijn volgens de commissie de positieve benadering en de samenwerking tussen de diverse ketenpartners. Daarnaast vindt de commissie dat er voldoende aandacht is voor de kwaliteit (scholing) en borging.

Naar de volledige beschrijving van samen starten >

 

Website SamenStarten

Meer weten over SamenStarten of wil je SamenStarten binnen jouw organisatie implementeren? Bezoek voor meer informatie de SamenStarten-website.

Bron: NCJ

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan