Na de invoer van een rookverbod worden wereldwijd veel minder kinderen met ernstige luchtweginfecties opgenomen in ziekenhuizen. Ook het aantal vroeggeboortes daalt. Hoe beter de wetgeving, hoe groter het effect. In Nederland is op dit gebied nog veel gezondheidswinst mogelijk.

Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh. “Onze studie toont aan dat het rookvrij-beleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart”, zegt Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC op kraamsupportonline.nl.

Achtduizend opnames

De onderzoekers combineerden de gegevens van 41 onderzoeken uit Noord Amerika, Europa en China. Been: “We constateren bijna twintig procent minder kinderen met ernstige luchtweginfecties, een daling van tien procent van zware astma-aanvallen en minder baby’s die te vroeg worden geboren. Daarbij zien we dat deze verbeteringen in gezondheid groter zijn naarmate de wetgeving uitgebreider is. In Nederland worden jaarlijks rond de achtduizend kinderen in het ziekenhuis opgenomen met ernstige luchtweginfecties.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

Wetgeving hapert

De Nederlandse wetgeving is minder streng dan in veel andere landen. “Ook hier is dus veel gezondheidswinst mogelijk”, aldus Been. “Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak, versneld worden ingevoerd,.”

Verder lezen

Het onderzoek, getiteld ‘Effect of tobacco control policies on perinatal and child health: a systematic review and meta-analysis’, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health. Het artikel is online in te zien.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan