Peuters van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben significant vaker eiwit in hun urine als ze drie jaar oud zijn dan leeftijdsgenootjes waarvan de moeders de sigaret links lieten liggen. Een rookvije zwangerschap, maar daarna meeroken met huisgenoten, laat ook een trend zien naar meer eiwitverlies bij peuters.

Dat stellen onderzoekers van de Kyoto University meldt de NierNieuws. Het is al langer bekend dat roken voor volwassenen een risicofactor is voor eiwitverlies met de urine. Bij kinderen is daar niet zoveel onderzoek naar gedaan: eiwitverlies komt bij kinderen minder vaak voor en meestal roken ze ook nog niet. Maar kinderen kunnen wel blootgesteld worden aan rook van volwassenen om hen heen. En het is bekend dat ongezond gedrag van zwangere vrouwen, waaronder ook roken, de gezondheid van hun kind kan schaden.

Opzet onderzoek

Voor Japanse wetenschappers aanleiding om te onderzoeken of roken tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren van een kind, negatieve invloed heeft op de nieren van het kind.
Ze hebben daarvoor een retrospectieve studie gedaan onder een cohort van bijna 45 duizend kinderen. Van deze kinderen waren data bekend van meerdere gezondheidscontroles: tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en op de leeftijd van 4, 9, 18 en 36 maanden. Bij deze controles wordt ook beperkte informatie over de moeder vastgelegd, onder andere of ze rookt.

Bevindingen

Bijna vier op de vijf moeders had nooit gerookt, maar van de rest rookte het overgrote deel wel. Er zaten relatief weinig moeders in de groep die gestopt waren. De mate van eiwitverlies met de urine die de onderzoekers relevant vonden, kwam in de groep met rokende moeders bij 1,7% van de peuters voor. Onder de kinderen van niet-rokende moeders had 1,3% eiwit in de urine. Na verdere statistische analyse zien de onderzoekers dat peuters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap significant meer risico op eiwitverlies lopen dan hun leeftijdsgenootjes die nooit structureel aan rook zijn blootgesteld. Een rookvrije zwangerschap direct gevolgd door meeroken lijkt het risico op eiwitverlies bij de peuter ook wat te verhogen, maar die verschillen ten opzichte van een rookvrije situatie zijn niet significant.

Maternal Smoking during Pregnancy, Household Smoking after the Child’s Birth, and Childhood Proteinuria at Age 3 Years

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan