Een verhoogde of verlaagde waarde aan rode bloedcellen van moeder tijdens de zwangerschap kan leiden tot onvoldoende zuurstof toevoer naar het kind. Dit kan de groei van het kind en de ontwikkeling van de longen beïnvloeden.

Dat blijkt uit onderzoek in het kader van Generation R naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van opgroeiende kinderen in Rotterdam. De onderzoekers volgen de kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot hun jong volwassenheid. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder. Hiermee levert Generation R een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en de zorg voor alle kinderen en hun ouders in Nederland.

Tijdens de zwangerschap houden vrouwen relatief meer vocht vast en verdunt het bloedgehalte. Uit het onderzoek hier naar, verricht door Sabrina Pereira de Jesus, kwam naar voren dat een verhoogde bloedwaarde van hematocriet, een maat voor de hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed, tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lagere longfunctie van het kind op 10-jarige leeftijd. Bloedwaarden van meer dan 3600 moeders werden gemeten tijdens de vroege zwangerschap en op de leeftijd  van 10 jaar werd de longfunctie gemeten bij hun kind.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Bron: generationr.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan