Relatie tussen hoofdomtrek en ontwikkeling slaapproblemen

0
1007
Slaapprobleem

Slaapproblemen kunnen deels hun oorsprong hebben in de vroege hersenontwikkeling. Er bestaat namelijk een verband tussen de hoofdomtrek en het hebben van slaapproblemen op latere leeftijd.

De ontwikkeling van de hersenen is onlosmakelijk verbonden aan de slaap-waakcyclus. Over hoe deze relatie in elkaar zit, is vrij weinig bekend. Desana Kocevska bestudeerde de relatie tussen de afmetingen van de hersenen van 6528 kinderen en hun slaapgedrag op latere leeftijd. De hoofdomtrek werd bepaald tijdens en na de zwangerschap, door middel van een echo.

Uit haar onderzoek, dat plaatsvond in het kader van Generation R, blijkt dat er een verband bestaat tussen enerzijds de hoofdomtrek en anderzijds het hebben van slaapproblemen op latere leeftijd. Deze resultaten wijzen erop dat slaapproblemen hun oorsprong deels kunnen hebben in de vroege hersenontwikkeling.

Over Generation R

Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van opgroeiende kinderen in Rotterdam. Deze kinderen volgen we al vanaf de vroege zwangerschap en blijven we volgen tot hun jong volwassenheid. Generation R bestaat uit 2 cohorten: Generation R en Generation R Next. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder. Door op verschillende manieren gegevens te verzamelen, kunnen we onderzoek doen naar de ontwikkeling en de groei van kinderen, naar het ontstaan van ziekten, gedragsproblemen en nog veel meer. Hiermee levert Generation R een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en de zorg voor alle kinderen en hun ouders in Nederland.

Bron: generationr.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here