Onderzoeker Mark Thielen van de Technische Universiteit Eindhoven gaat een baby 3D-printen. De baby is bedoeld om artsen en verpleegkundigen beter te trainen op het reanimeren en beademen van baby’s. Thielen werkt samen met het Máxima Medisch Centum.

Longen, hart, maag en ribben zijn al uit de 3D-printer gerold. De organen en lichaamsdelen worden gemaakt van soepel kunststof. De baby bestaat nu nog uit losse stukjes. Maar uiteindelijk gaat hij er uitzien als een levensechte baby. Een echte baby stond ook model. “Daar hebben we een MRI-scan van gemaakt. Van botweefsel tot aan orgaanstructuren, alles hebben we kunnen reproduceren met behulp van de 3D-printer.”

De baby is bedoeld voor de opleiding van artsen en verpleegkundigen. Onderzoeker Mark Thielen: “Zo kunnen zij veel realistischer oefenen op levensbedreigende situaties.” Nu moeten hun medewerkers vaak nog oefenen op poppen van hard plastic. “Van de buitenkant heeft die pop een soort rubberen flap. Daar onder zit een soort veer. Als je deze pop reanimeert voelt het mechanisch en kunstmatig.” De 3D-geprinte baby van Thielen voelt veel echter. Dat komt doordat hij gemaakt is van flexibel kunststof. “Dat veert mee. Het gevoel is daardoor realistischer.”

Waarschijnlijk is de eerste baby eind dit jaar klaar is. Daarna gaat Thielen hem uitgebreid testen. Volgend jaar hoopt hij op de 3D-geprinte baby te promoveren.

(www.omroepbrabant.nl)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan