Reanimatietafel maakt later afnavelen bij vroeggeboorte mogelijk

0
1299
Geurdoekje voor premature baby

Normaal wordt een te vroeg geboren baby direct afgenaveld om alle medische hulp te kunnen verlenen. Inmiddels is gebleken dat later afnavelen een gunstig effect heeft op de bloedsoploop. Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld die dit mogelijk maakt.

De reanimatietafel maakt het mogelijk om te vroeg geboren baby’s alle acute zorg te verlenen zonder de navelstreng eerst door te knippen. Het afnavelen gebeurt pas op het moment dat de baby eraan toe is.

De opvangtafel, die Concord (letterlijk: met navelstreng) werd gedoopt, maakt het mogelijk een pasgeborene dichtbij de moeder en aan de navelstreng op te vangen en te stabiliseren. Neonatoloog Arjan te Pas: “Concord is een opvangtafel die heel dicht bij moeder staat en die voorzien is van alles wat er nodig is om een te vroeg geboren baby adequaat op te vangen. Hierdoor is er geen haast en kan er rustig gewacht worden met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is gekomen.”

In een video legt Arjan te Pas uit hoe de tafel werkt.

Samen met alle Nicu-centra in Nederland is inmiddels met subsidie van ZonMw een onderzoek gestart om aan te tonen dat deze werkwijze inderdaad gezondheidswinst oplevert voor deze kwetsbare groep. Daarbij wordt de huidige standaardopvang vergeleken met het later afnavelen.

Zie ook het bericht Later afnavelen via opvangtafel geeft te vroeg geboren baby betere start>>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here