Je zou verwachten dat revalidatieartsen met hun teams weerbaarheid tot de kern van hun behandeling zouden maken. Niets is minder waar. De psychosociale zorg aan kinderen is de grootste blinde vlek in de kinderrevalidatie. Het is de hoogste tijd voor een zorgstandaard om de psychosociale ontwikkeling te monitoren en indien nodig te behandelen.

Wat bepaalt of de kinderen die nu onder behandeling van de kinderrevalidatie staan, straks tevreden zijn met hun leven? Als er iets is dat de kwaliteit van leven positief beïnvloedt, dan zijn het succeservaringen tijdens jeugd en adolescentie. Kinderen met zelfvertrouwen, jongeren die de regie in eigen hand nemen, hebben de meeste kans op een goed leven met hun handicap.

Advertentie

In een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde roept drs. Martijn Klem op het roer om te gooien. Klem is directeur BOSK, vereniging van mensen met een lichamelijke handicap.

Download het artikel: ‘Psycho-sociale zorg moet voorop komen staan in de kinderrevalidatie

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan