Borstvoeding nog te weinig een bewuste gezondheidskeuze

0
1775
borstvoeding

Borstvoeding verdient een andere benadering in de zorgwereld van Nederland en Vlaanderen, vindt lactatiekundigelactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen. “Het wordt door de bank genomen niet als onderdeel van brede volksgezondheid gezien, maar als een persoonlijke levensstijlkeuze van de ouders. Het geven van borstvoeding is nog steeds te weinig een bewuste gezondheidskeuze voor kind en moeder.”

Borstvoeding is de norm, daar zijn de meeste professionals en ouders het wel over eens. Toch blijven het belang en de duur van borstvoeding een discussiepunt bij zowel professionals als ouders. “In de informatie over voeding en verzorging dient veel meer oog te komen voor de belangen van het kind”, vindt Myrte van Lonkhuijsen, Lactatiekundige IBCLC (ZZP) en docent. “En dan hebben ouders eerlijke informatie en ondersteuning nodig om die keuze te kunnen maken.”

Sleutelrol

Zorgprofessionals spelen een sleutelrol in de voedingskeuze aan nieuwe wereldburgers. “Juist daarom is het van groot belang dat zij het geven van borstvoeding als uitgangspunt nemen in hun advisering. Plus dat ze weten hoe ze goed kunnen ondersteunen zodat ouders ook daadwerkelijk succes ervaren.” Verder is volgens haar de begeleiding te verbeteren door het vergroten van de kennis onder zorgverleners over normaal babygedrag bij voeding en slaap. “Dat klinkt misschien als een open deur, maar de praktijk wijst anders uit. Normaal babygedrag wordt nu vaak geïnterpreteerd als probleemgedrag dat zich vooral uit bij borstvoeding. Met betere kennis over het proces van borstvoeding geven kunnen ook zorgverleners zelf meer voldoening ervaren in het begeleiden van ouders.”

Kansen

Naar de menselijke lactatie wordt veel onderzoek gedaan. Allerlei nieuwe dingen worden ontdekt, terwijl oudere kennis wordt bevestigd of vervalt. Maar de kinderen en hun behoefte aan voeding zijn een constante factor. “Dankzij die toename in kennis kunnen we die behoefte steeds beter begrijpen, interpreteren en begeleiden.”

Wat is nodig om borstvoeding te promoveren tot dé logische keuze? “In de eerste plaats denk ik dan aan de opleidingen voor zorgprofessionals. Er is veel winst te behalen als zorgprofessionals weten hoe ze op een positieve manier het geven van borstvoeding kunnen ondersteunen. Ook het publieke imago over zuigelingenvoeding moet veranderen. Een derde kans ligt in het terugdringen van de invloed van de zuigelingenvoedingsindustrie bij zowel onderzoek als informatieverstrekking.”

Congres Vroegsignalering bij baby’s

Myrte van Lonkhuijsen: “Er is veel winst te behalen indien zorgprofessionals weten hoe ze op een positieve manier het geven van borstvoeding kunnen ondersteunen”

Op het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 28 november verzorgt Myrte een deelsessie over borstvoeding. Tijdens deze deelsessie komen actuele onderwerpen en kennisaspecten rond borstvoeding aan de orde, evenals dilemma’s.

Informatie en aanmelden
Het Congres Vroegsignalering bij baby’s vindt plaats op initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo.

Meer weten over programma en deelnamemogelijkheden?

Ga naar de website van Euregionaal Congresburo >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here