Promoveer borstvoeding tot dé logische keuze

0
821
borstvoeding

Borstvoeding verdient nadrukkelijker aandacht in de zorgwereld van Nederland en Vlaanderen, benadrukt lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen – Staas. “Het wordt door de bank genomen niet als dringende medisch noodzaak gezien, maar als een persoonlijke levensstijlkeuze van de ouders. Het geven van borstvoeding is nog steeds te weinig een bewuste gezondheidskeuze voor het kind.”

Borstvoeding is de norm, daar zijn de meeste professionals en ouders het wel over eens. Toch blijven het belang en de duur van borstvoeding een discussiepunt bij zowel professionals als ouders. Van Veldhuizen – Staas betreurt dit, te meer daar alle ouders het beste voor hun kind willen. Maar dit is niet altijd terug te zien in de keuzes met betrekking tot zuigelingenvoeding. “In de informatie over voeding en -verzorging dient veel meer oog te komen voor de belangen van het kind”, aldus de lactatiekundige. “Hieruit vloeit voort dat ouders bewuster een keuze kunnen maken voor het geven van borstvoeding. Plus dat ze weten wat te doen als borstvoeding niet lukt of niet mogelijk is.”

Sleutelrol

Zorgprofessionals spelen een sleutelrol in de voedingskeuze aan nieuwe wereldburgers. “Juist daarom is het van groot belang dat zij het geven van borstvoeding als uitgangspunt nemen in hun advisering.” Verder is volgens haar de begeleiding te verbeteren door het vergroten van de kennis onder zorgverleners over normaal babygedrag bij voeding en slaap. “Dat klinkt misschien als een open deur, maar de praktijk wijst anders uit. Normaal babygedrag wordt nu vaak geïnterpreteerd als probleemgedrag dat zich vooral uit bij borstvoeding.”

Kansen

Naar de menselijke lactatie wordt veel onderzoek gedaan. Allerlei nieuwe dingen worden ontdekt, oudere kennis wordt bevestigd, terwijl andere oude kennis niet kan worden bewezen en vervalt. Maar de kinderen en hun behoefte aan voeding zijn een constante factor. “Wat als gevolg van toenemende kennis wel verandert, is hoe we  die behoefte begrijpen, interpreteren en begeleiden.”

Wat nodig is om borstvoeding te promoveren tot dé logische keuze? “In de eerste plaats denk ik dan aan de opleidingen voor zorgprofessionals. Er is veel winst te behalen indien er meer aandacht komt voor wat er bij borstvoeding allemaal komt kijken. Maar ook het publieke imago over zuigelingenvoeding moet veranderen. Een derde kans ligt in het terug dringen van de invloed van de zuigelingenvoedingsindustrie.”

Gonneke van Veldhuizen – Staas: “Er is veel winst te behalen indien opleidingen meer aandacht schenken aan wat er bij borstvoeding allemaal komt kijken”

Congres Vroegsignalering bij baby’s

Op het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 28 november verzorgt Gonneke een deelsessie over borstvoeding. Tijdens deze deelsessie komen actuele onderwerpen en kennisaspecten rond borstvoeding aan de orde, evenals dilemma’s. Ook wordt u in de gelegenheid gesteld om al uw vragen te stellen.

Informatie en aanmelden

Het Congres Vroegsignalering bij baby’s vindt plaats op initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Meer weten over programma en deelnamemogelijkheden?

Ga naar de website van Euregionaal Congresburo >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here