Preventieve logopedie is goud waard

0
895

Een niet voor het zesde jaar gesignaleerde taalachterstand of -stoornis geeft een kind een valse start. Dit kan funest zijn voor de ontwikkeling van een kind. Onnodig, zo leert de ervaring met het logopedisch spreekuur in Zaanstad. Ingegeven door het succes biedt het centrum nu aanvullend een oudercursus aan voor het in de kiem smoren van achterstanden in de taalontwikkeling.

Centrum Jong in Zaandam ligt in een wijk met een hoog percentage migranten. Gevolg is dat de jeugdartsen en –verpleegkundigen veel jonge kinderen met taalproblemen zien. Maar gaat het dan om een taalachterstand, taalarmoede of een taalstoornis? “We kregen er geen grip op”, vertelt Monique Schweitz, coördinator bij Centrum Jong en tevens manager Jeugdgezondheidszorg bij GGD Zaanstreek-Water. “Daarom zijn we in 2010 als pilot gestart met een logopedisch spreekuur. Vanwege de specifieke deskundigheid kan een logopedist goed inschatten wat er aan de hand is en bij verwijzing ouders begeleiden om de juiste behandeling te starten. Gezinnen krijgen zo eerder de juiste zorg. Dat is niet alleen effectiever, maar vaak ook goedkoper.”

De pilot duurde twee jaar en bleek een succes: kinderen werden eerder aangemeld voor het logopedisch spreekuur dan voorheen. Schweitz geeft aan dat de ervaring leert dat ouders het spreekuur als laagdrempelig ervaren, onder meer omdat het in hetzelfde gebouw wordt gehouden als het consultatiebureau.  Inmiddels is het logopedisch spreekuur uitgerold voor heel de regio Zaanstreek-Waterland. “Logopedisten hebben nu een duidelijke rol binnen ons centrum. Ze zijn goud waard.”

Verder lezen
Dit is een samenvatting van een artikel in de najaarseditie van Vakblad Vroeg. Klik hier voor de pdf van het artikel. Vakblad Vroeg verschijnt vier maal per jaar en biedt verdieping voor alle professionals die zich bezighouden met de ontwikkeling van het kind vanaf het moment van conceptie tot ongeveer 7 jaar. Lees verder >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here