Preventie voor dodelijk RS-virus verdient meer aandacht

2
899

Honderden kinderen overlijden dagelijks aan het relatief onbekende RS-virus: een verkoudheid die over kan slaan op de luchtwegen. In Nederland belanden jaarlijks tweeduizend kinderen met het virus in het ziekenhuis en in ontwikkelingslanden is het één van de grootste oorzaken van babysterfte. 

Kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht wil dat er meer bekendheid omtrent de ziekte komt. Bijna alle ouders van de kinderen met het RS-virus die hij behandelt zeggen nooit van het virus gehoord te hebben.

Het is volgens Bont belangrijk dat ouders er meer kennis over hebben, te meer daar er van november tot maart een jaarlijkse epidemie van het virus is. Het virus bevindt zich in de neus en keel en wordt overgedragen tijdens het hoesten, niezen en praten. Ook speelgoed en andere voorwerpen kunnen voor besmetting zorgen. Het virus kan namelijk een paar uur zonder gastheer in leven blijven. “Als een oudere broer of zus in de winter met een snotneus thuiskomt, kun je het best allemaal even je handen wassen om besmetting te voorkomen”, adviseert Bont.

Een vaccinatie voor het virus is nog niet beschikbaar, daarom wordt er volgens Bont weinig op getest en herkennen huisartsen het vaak niet. Hij stelt dat daar verandering in moet komen.

Bont organiseert daarom een internationaal congres in Ghana, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bron: NOS

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

 1. Dank voor dit artikel! Ook wij hadden ooit een dochter met RS-virusklachten. Toen haar verkoudheid maar niet opknapte en ze ook wat benauwd werd, zijn we naar de huisarts gegaan en is ze ook in het ziekenhuis gecontroleerd. Daar kregen we te horen dat het de artsen in het ziekenhuis opviel dat de kinderen die volledig borstvoeding kregen, veel beter bestand waren tegen het virus en sneller opknapten dan de kinderen die kunstvoeding kregen.

  Ik mis in dit artikel dan ook een aantal zaken:
  – het belang van borstvoeding voor adequaat functioneren van het baby-immuunsysteem (dat in feite nog een combinatie is van het pediatrische en het maternale immuunsysteem);
  – het belang van een goede vitamine D-status van moeder en andere gezinsleden (en via de moedermelk uiteraard ook van het borstgevoede kind), zodat hun eigen immuunsysteem naar behoren functioneert en de kans dat ze het virus overbrengen drastisch wordt verkleind;
  – aandacht voor de effecten van het (te) vroeg in een besmettelijke omgeving brengen van jonge baby’s, waardoor ze met gezinsvreemde pathogenen in aanraking komen en daarvoor weerstand missen (hetgeen pleit voor een langer bevallingsverlof).

  Ik schrik ervan dat het artikel lijkt te eindigen met een pleidooi voor wéér een vaccinatie, terwijl de bovengenoemde aspecten niet worden belicht. Vaccinatie is een vorm van medicalisering die meer de symptomen bestrijdt dan dat ze het probleem aanpakt. Dergelijke benaderingen leiden in de zorg tot hoge kosten en ze onthouden mensen de mogelijkheid tot ‘informed decision making’ en de aanmoediging om zelf proactief stappen te zetten die de kansen op besmetting (en het niet goed verwerken van de gevolgen als die besmetting zich toch voordoet) te verkleinen.

  De drie door mij genoemde aspecten werken uiteraard niet alleen als bescherming tegen RS; ze ondersteunen op allerlei manieren de gezondheid van baby’s en volwassenen. Nu er zoveel bekend is over het belang van ‘de eerste 1000 dagen’ (conceptie tot aan de 2e verjaardag), zouden we er als samenleving goed aan doen om krachtig in die periode te investeren. Om twee intrigerende concepten te gebruiken: een salutogenetische benadering van de psychoneuroimmunoendocrinologie kan ons daarover veel leren! Zoeken naar waar gezondheid vandaan komt, namelijk van een goed afgestemde neurologische, psychologische, immunologische en endocrinologische regulering, zal op termijn waarschijnlijk vruchtbaarder en kosteneffectiever blijken dan het structureel bestrijden van pathologie als gevolg van deficiënte immuunsystemen. Er blijft, kortom, een belangrijk speelveld bestaan voor Vakblad Vroeg! Veel succes gewenst daarbij!

 2. Zie de reactie van mijn collega Marianne Vander Veen Kolkema IBCLC. Omdat deze zo precies vermeldt wat het probleem is op dit moment, het angst aanjagen van mensen met allerlei ziekten die hun kinderen bedreigen ipv ouders informeren welke preventie ze zelf kunnen toepassen, deel ik deze met jullie. Ik hoop dat deze reactie van mijn collega jullie laat inzien dat er ook andere wegen zijn nl ouders informeren over het belang van borstvoeding en de risico’s van kinderen onder 1 jaar naar de kinderopvang doen. Ik hoop dat jullie dit willen lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here