Honderden kinderen overlijden dagelijks aan het relatief onbekende RS-virus: een verkoudheid die over kan slaan op de luchtwegen. In Nederland belanden jaarlijks tweeduizend kinderen met het virus in het ziekenhuis en in ontwikkelingslanden is het één van de grootste oorzaken van babysterfte. 

Kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht wil dat er meer bekendheid omtrent de ziekte komt. Bijna alle ouders van de kinderen met het RS-virus die hij behandelt zeggen nooit van het virus gehoord te hebben.

Het is volgens Bont belangrijk dat ouders er meer kennis over hebben, te meer daar er van november tot maart een jaarlijkse epidemie van het virus is. Het virus bevindt zich in de neus en keel en wordt overgedragen tijdens het hoesten, niezen en praten. Ook speelgoed en andere voorwerpen kunnen voor besmetting zorgen. Het virus kan namelijk een paar uur zonder gastheer in leven blijven. “Als een oudere broer of zus in de winter met een snotneus thuiskomt, kun je het best allemaal even je handen wassen om besmetting te voorkomen”, adviseert Bont.

Een vaccinatie voor het virus is nog niet beschikbaar, daarom wordt er volgens Bont weinig op getest en herkennen huisartsen het vaak niet. Hij stelt dat daar verandering in moet komen.

Bont organiseert daarom een internationaal congres in Ghana, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bron: NOS

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan