Door een mogelijke kinderwens tijdig bespreekbaar te maken kan elke zorgprofessional bijdragen aan de beste start voor moeder en kind. De Preconceptie Indicatielijst ondersteunt de zorgverlener daarbij.

De onlangs gepresenteerde Preventieagenda van de Geboortezorg geeft aan hoe de geboortezorg wil en kan bijdragen aan een goede start voor een beter Nederland. De implementatie van de Preconceptie Indicatielijst (PIL) maakt onderdeel uit van  deze agenda.

Autorisatie

Preconceptiezorg  is een ondergeschoven kindje, ook bij zorgverleners. De PIL beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg en is een opzet voor de benodigde multidisciplinaire samenwerkingsafspraken. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande richtlijnen. Op basis van deze richtlijnen zijn overwegingen en adviezen over de uitvoering van preconceptiezorg en de daarbij te betrekken professionals geformuleerd.

Voor alle zorgverleners

De PIL is er voor alle zorgverleners dus ook voor bijvoorbeeld de internist, de klinisch geneticus, bedrijfsarts of diëtist. Ook zij hebben de verantwoordelijkheid om mensen in de vruchtbare leeftijd goed te informeren over bijvoorbeeld mogelijke risico’s van een chronische of zeldzame aandoening, genetische factoren of het effect van medicatie op een toekomstige zwangerschap. Door een mogelijke kinderwens tijdig bespreekbaar te maken kan elke zorgprofessional bijdragen aan de beste start voor moeder en kind. De PIL ondersteunt de zorgverlener daarbij.

Advertentie

Implementatie PIL

Op initiatief van het CPZ heeft de werkgroep, bestaande uit betrokken beroepsgroepen en de VSOP (Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties), met subsidie van ZonMw de PIL ontwikkeld. Deze is in het voorjaar van 2018 vastgesteld. Met behulp van de PIL moet  preconceptiezorg de komende jaren verankerd worden in het (beroepsmatig) handelen van alle beroepsbeoefenaren, breder dan alleen die in de geboortezorg, via zorgstandaarden en overige relevante richtlijnen en protocollen. Ook zal de PIL worden opgenomen in de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG).

Bron: vsop.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan