De afdeling Neonatologie van het Amalia kinderziekenhuis heeft de hoogst mogelijke erkenning gekregen van de Extracorporeal Life Support Organization voor het ECMO programma, de platinum status. ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode bij zeer ernstige ademhalingsproblemen. Er zijn slechts twee centra in Europa en twaalf wereldwijd die dit kwaliteitskeurmerk hebben verkregen.

ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode voor pasgeborenen met zeer ernstige ademhalingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan baby’s met ontlasting in het vruchtwater, een gat in het middenrif of een infectie waardoor ze tijdelijke ademhalingsproblemen hebben. Gewone beademing heeft bij hen onvoldoende effect. Bij de ECMO-behandeling wordt gebruik gemaakt van een kunstlong. De ECMO neemt de functie van hart en longen tijdelijk over, waardoor de longen rust krijgen en kunnen herstellen.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Het Amalia kinderziekenhuis is één van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen en kinderen hier een behandeling. Deze vinden plaats op de afdeling Neonatologie.

Het ECMO programma was al een gouden status toegekend, de platinum status is een erkenning dat het Amalia kinderziekenhuis overstijgende kwaliteit biedt binnen het ECMO-programma. ELSO is de internationale overkoepelende organisatie voor centra met ECMO-behandelingen. Met de award erkent de ELSO ECMO-programma’s die internationaal het hoogste niveau van zorg, vernieuwing en kwaliteit bewerkstelligen. De erkenning wordt verleend voor drie jaar.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan