“Eindelijk hebben we een manier om pinda-allergie te voorkomen”, zegt kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven van het Reinier De Graaf. “Met name voor kinderen met eczeem, die een kapotte huid hebben, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk pinda’s eten.”

Reinier de Graaf was een van de eerste ziekenhuizen van Nederland dat beschikte over een Pindapoli. Inmiddels wordt de werkwijze van deze poli gebruikt door verschillende ziekenhuizen in Nederland. Op de Pindapoli wordt gekeken of het veilig is om een kind op jonge leeftijd pindakaas te laten eten om zo een pinda-allergie te voorkomen. Alleen kinderen tussen de 4 en 12 maanden met een verhoogd risico op voedselallergie komen hiervoor in aanmerking.

Verhoogde kans

De Pindapoli is opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij kinderen met eczeem. Deze kinderen hebben een verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen, omdat pindaresten uit de omgeving via de kapotte huid het lichaam in kunnen komen. Dit is de verkeerde manier om voor het eerst met pinda in aanraking te komen en kan een allergie tot gevolg hebben. Als het lichaam niet aan de noten gewend is, als ze nooit door de darmen zijn gegaan, ziet het de pinda’s als een vreemde stof en treedt een afweerreactie op. “Kinderen met ernstig eczeem hebben een vijftien tot twintig keer grotere kans op pinda-allergie”, zegt Dirk Verhoeven.

Vroeg starten

Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met eczeem voorkomen kan worden door in de leeftijd tussen 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en het regelmatig te blijven eten hiervan. In tegenstelling tot wat vroeger vaak geadviseerd werd, is het dus van belang om vroeg te starten met het geven van verwerkte pinda om een allergie te voorkomen.

Heftige tijd

Omdat haar oudste zoon pinda-allergie heeft, sprong Karin Brandt een gat in de lucht toen de pindapoli in Delft opende. Haar tweede zoon, Job, liep door zijn zware eczeem namelijk ook een grote kans op die allergie. In de poli wordt dat voorkomen. Op de poli kreeg hij eerst een krasjestest om te kijken of hij al allergisch was voor pinda’s. “Dat bleek niet het geval”, zegt Karin in een uitzending van RTL Nieuws.

Dus kon de behandeling beginnen. Job kreeg een potje babyvoeding waar pindakaas doorheen was geroerd. Dat ging en dat gaat nog steeds goed. “De pindakaas doen we gewoon door zijn hapjes en hij eet het graag, hij geniet ervan”, zegt Karin. “Het gaat fantastisch met Job, hij is gewoon niet allergisch. Daar hebben we wel even een feestje voor gevierd!”

Allergie niet behandelbaar

Helaas is aan de allergie zelf nog niks te doen. Verhoeven: “Daar lopen wereldwijd onderzoeken voor, maar hebben we nog niet opgelost.” Van de kinderen met een pinda-allergie groeit slechts een vijfde eroverheen. Ter vergelijking: bij een melkallergie is dat 90 procent.

Bronnen: rtlnieuws.nl / reinierdegraaf.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan