Er zijn al heel veel educatieve apps op de markt, vooral voor de leeftijdsgroep van 2 tot en met 5. Weliswaar steken zij hier wel iets van op, maar slechts in beperkte mate. Oorzaak is de gebrekkige zelfsturing van jonge kinderen.

Onderzoekers onderzochten onlangs in hoever peuters en kleuters woordjes leren in een zelfontwikkelde interactieve app, meldt kleutergewijs.com. Hieruit blijkt dat peuters door hun gebrekkige zelfsturing relatief weinig leren: zij hebben de neiging om te pas en te onpas met hun vinger op de tablet te drukken, zelfs tijdens een speluitleg wanneer het niet gevraagd wordt. Hierdoor letten ze niet meer op de taal bij het spel.

Verschil tussen meisjes en jongens
Meisjes leren over het algemeen meer wanneer ze voorwerpen mogen verslepen dan wanneer ze erop moeten drukken of gewoon kijken. Ook ervaren tabletgebruikers leren meer wanneer ze moeten verslepen.

Jongens leren over het algemeen meer wanneer ze enkel kunnen kijken, en het scherm niet reageert op drukken of verslepen (tappen of draggen). Vermoedelijk heeft dit te maken met verschillen tussen jongens en meisjes in de ontwikkeling van hun fijne motoriek (slepen is moeilijker) en hun zelfsturing (ze zijn gewoon om veel te drukken en dit leidt af van de inhoud).

Advertentie

Aanbevelingen
Gebruikers zouden op maat van het kind moeten kunnen kiezen of het gewoon kijkt en luistert, kan drukken of verslepen. Spelletjesontwikkelaars zouden interactieve elementen moeten inzetten in functie van het doel van het spelletje.

How do toddlers learn best from touchscreens?

All Tapped Out: Touchscreen Interactivity and Young Children’s Word Learning

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan