Een vader met jonge dochters is attenter en past zich makkelijker aan de behoeften van de meisjes aan dan een vader met jonge zonen. Met name de emotionele behoeften van jongetjes krijgen minder aandacht. Dit gaat ten koste van de ontwikkeling van empathie.

Dat blijkt uit hersenscans en opnames van dagelijkse interacties tussen kinderen en hun ouders. Het onderzoek, waarover scientas.nl bericht, is verricht aan de Emory-universiteit en de universiteit van Arizona en gepubliceerd in American Psychological Association en in Behavioral Neuroscience.  Vaders van zonen stoeien meer met hun zonen en gebruiken vaak woorden als ‘trots’, ‘winnen’ en ‘top’. Vaders van dochters gebruiken meer analytische taal, bijvoorbeeld woorden als ‘alles’, ‘onder’ en ‘meer’.

De Amerikaanse onderzoekers volgden 52 vaders van peuters en analyseerden de interacties tussen deze vaders en hun 30 dochters en 22 zonen. Sommige vaders hadden meer kinderen, maar de onderzoekers richtten zich dan alleen op één zoon of dochter. De proefpersonen droegen 48 uur lang een opnameapparaat om gesprekken op te nemen. Daarnaast ondergingen alle vaders een MRI-scan, terwijl zij foto’s zagen van verschillende volwassenen en kinderen met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Verschillen
“Als kinderen hun vaders roepen, dan reageren de vaders van dochters vaker dan de vaders van zonen”, vertelt onderzoeker Jennifer Mascaro van de Emory universiteit. “Onbewuste opvattingen over jongens en meisjes bepalen hoe wij jonge kinderen behandelen. We moeten ons daar bewust van zijn.”

Emotionele ontwikkeling
De onderzoekers denken dat meiden vaker empatisch zijn, omdat ze in hun opvoeding beter geholpen worden door hun ouders. Als vaders van zonen net zo omgaan met hun kinderen als vaders van dochters – en dus openlijk praten over emoties – dan kan dit jongens helpen om zich emotioneel beter te ontwikkelen. Wanneer emoties worden onderdrukt, dan kan dit op latere leeftijd leiden tot depressies, verminderde sociale intimiteit en een slecht huwelijk.

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan