Een kind neemt makkelijker in gewicht toe juist doordat zijn ouders vinden dat het te veel weegt. Doordat ouder zich storen aan het overgewicht, ontwikkelt een kind namelijk een negatieve kijk op het lichaam, wat tot overgewicht kan leiden.

Dat blijk uit een artikel van Britse en Amerikaanse onderzoekers in het Amerikaanse vakblad Psychological Science waarover Knack.be bericht. De houding van de ouders kan het probleem van overgewicht bij kinderen net groter maken. “We stellen dat het stigma een kind met overgewicht te zijn kan verklaren waarom kinderen de neiging hebben meer in gewicht toe te nemen tijdens hun ontwikkeling”, zeggen Eric Robinson (Universiteit van Liverpool) en Angelina Sutin (Florida State University). Robinson en Sutin baseren hun stelling op twee studies, een bij 2800 Australische gezinnen en een bij 5800 Ierse gezinnen.

Studie over tien jaar
De Australische studie woog en mat kinderen op hun vier of vijf jaar en vroeg de ouders hoe ze het gewicht van hun kind zouden omschrijven. Toen de kinderen twaalf of dertien waren, kwamen de onderzoekers opnieuw langs. De kinderen moesten toen op foto’s van lichamen van een verschillende omvang aanduiden welk lichaam het best met hun eigen lichaam overeenkwam. Ze moesten ook aangeven of ze in de laatste twaalf maand hadden proberen af te vallen. Op hun veertiende of vijftiende kwamen de onderzoekers een laatste keer langs.

Perceptie
Over die periode van tien jaar waren de kinderen die volgens hun ouders overgewicht hadden, duidelijk sneller in gewicht toegenomen dan de andere kinderen. Robinson en Sutin zien geen andere verklaring dan dat de perceptie van de ouders hier een belangrijke rol speelde.

Psychologen dachten lang net het tegenovergestelde. Om het overgewicht bij kinderen aan te pakken, zou het belangrijk zijn dat ouders het probleem onderkennen, was de logische redenering. Maar nu blijkt dat deze houding van de ouders het probleem net groter kan maken: als je ouders vinden dat je te veel weegt, dan heb je een eerder negatieve kijk op je lichaam, wat in de loop der jaren tot overgewicht kan leiden.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan