Passende kinderopvang heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen, met name de praktijk van alledag. “De werkvloer wil wel en gaat als een speer als ze goed gefaciliteerd wordt, aldus Elianne Vossen, projectmanager passende kinderopvang regio Nijmegen. “Van belang is nu om alle positieve ervaringen uit te rollen.”

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] Elianne Vossen verzorgt over dit onderwerp een lezing en een deelsessie tijdens ons congres ‘Passende Kinderopvang’ op 23 mei in Utrecht. SKJ geeft hiervoor vijf accreditatiepunten. Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden. [/su_note]

Is passende kinderopvang inmiddels voldoende geland in de praktijk van alledag?
“Iets passend maken is nooit klaar, zeker in dit dynamische werkveld blijft het een kwestie van voortdurend afstemmen en meebewegen. Maar we zien wel dat Passende Kinderopvang inmiddels volledig onderdeel is van de structuur en werkwijze voor jonge kinderen. De rolverdeling tussen verschillende disciplines is duidelijker, mensen kennen elkaar, weten wat ze aan elkaar hebben. In de begindagen was er nog wel eens weerstand, onder meer vanwege de angst dat men te veel in elkaars vaarwater zou komen. We zien nu dat er een prettige en deskundige samenwerking is ontstaan, waarin men met elkaar puzzelt en spart om tot een goede oplossing te komen.”

Kunt u enkele voorbeelden van hoopvolle ontwikkelingen noemen?
“Dan kijk ik naar de praktijk zoals die steeds meer ingeburgerd raakt. Neem ouders die hun kindje, ondanks medische problematiek, met een gerust hart naar de reguliere opvang brengen. Of een peuter die, ondersteund door dezelfde begeleider, de overgang maakt naar onderwijs, tot ook daar het arrangement voldoende passend gemaakt is.”

“Wat mij ook aanspreekt, zijn de maatwerkoplossingen die per wijk worden gevonden. Bijvoorbeeld nauwe samenwerking tussen kinderopvang en de logopedistenpraktijk, zodat taalverrijking in elke interventie eenduidig wordt meegenomen. Of de VVE-peutergroep waar pedagogisch medewerkers met ondersteunende gebaren zijn gaan werken en daarvan bij alle kinderen de effecten merken.”

Elianne Vossen: “Werk slim samen en heb vertrouwen in de professionaliteit van de werkvloer”

Wat zijn aandachtspunten voor de komende twee, drie jaar?
“De praktijk staat, het werkt en heeft bewezen effectief te zijn, zowel inhoudelijk als financieel maatschappelijk. De aandachtspunten liggen dan ook met name op politiek vlak. Kies voor preventie, voor vertrouwen in plaats van controle- en verantwoordingsdrang. Zorg voor beleid dat faciliteert in integrale samenwerking zodat het mogelijk is om echt vraaggericht en situationeel te handelen.”

Wie is hiervoor met name aan zet?
“De werkvloer wil wel en gaat als een speer als ze goed gefaciliteerd wordt. Met name gemeenten en bestuur c.q. management van de kinderopvang-, welzijns- en zorgorganisaties moeten nu de mouwen opstropen.”

Wat wil je alle betrokkenen bij de kinderopvang meegeven?
“In mijn ideale plaatje werkt elke laag vanuit de visie dat ieder mens het beste tot zijn recht komt wanneer hij in zijn kracht staat. Dat geldt voor het kind dat we ondersteunen, voor de professionals op de werkvloer, maar zeker ook voor de beleidsmakers en de besturen. Waardeer de meerwaarde van diversiteit en voorkom daarmee de drang naar protocollair handelen. Waar ben jij goed in, wat kan ik van jou leren, wat heb ik jou te bieden, hoe zorgen we samen voor bloei? Hoewel dat misschien een utopie is, zie ik dat het werken vanuit deze basisbejegening een olievlekwerking heeft. En het mooie is dat die olievlek vanuit elke rol en discipline kan starten.”

Lezing en deelsessie

Samen met dr. Nienke Peters-Scheffer, onderzoeker bij de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft Elianne Vossen tijdens het Congres Passende Kinderopvang op 23 mei een lezing. “Wij gaan dan allereerst in op het belang om het kind in zijn context te zien. Mijn onderliggende boodschap daarbij is: werk slim samen, voorkom hapklare oplossingen en heb vertrouwen in de professionaliteit van de werkvloer!”

In de middag verzorgt Elianne vervolgens een deelsessie over het belang van maatwerk in de kinderopvang. Dit doet zij samen met drs. Tirza de Vries, orthopedagoog passende kinderopvang en behandelcoördinator Driestroom. “Wij gaan dan aan de hand van concrete cases in op het belang om de verschillende factoren goed af te wegen. Dit doen we onder meer aan de hand van een stramien dat hiervoor in Nijmegen is ontwikkeld.”

Meer weten over Congres Passende Kinderopvang?

Op de congreswebsite staat alle informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden. Ook geven de sprekers van de 2018-editie in korte interviews hun visie op wat er nodig is om passende kinderopvang tot een succes te maken.

Naar de congreswebsite >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan