Maatschappelijke vraagstukken als kindermishandeling, schoolverzuim en armoede bestrijden. Met dat doel voor ogen is de JGZ Preventieagenda gelanceerd. Alle JGZ professionals worden opgeroepen de agenda te bespreken in de eigen organisatie én daarbuiten. Pijlers zijn ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezonde leefstijl.

Mede dankzij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) groeien de meeste kinderen in Nederland veilig en gezond op. Iets om trots op te zijn! Om ouders en kinderen ook in de toekomst optimaal te blijven ondersteunen, ontwikkelden ActiZ Jeugd, GGD GHOR Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) de JGZ Preventieagenda.

Vier pijlers
In de JGZ Preventieagenda staan vier pijlers centraal: ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezonde leefstijl. Door hier stevig op in te zetten en krachten te bundelen met andere JGZ organisaties en bondgenoten, waaronder onderwijs, jeugdhulp en huisartsen, kan de JGZ hardnekkige maatschappelijke vraagstukken te lijf gaan.

Animatie delen
Een animatie (1:28 min) vat de uitgangspunten van de JGZ Preventieagenda samen. Ook is er een bijbehorende gesprekswijzer (PDF).

Aan de slag
De initiatiefnemers nodigen alle JGZ-organisaties en haar professionals uit de animatie te delen en de JGZ Preventieagenda te bespreken. Allereerst in de eigen organisatie en daarnaast zeer zeker ook in gesprekken met collega JGZ-organisaties, gemeenten en maatschappelijke partners.

  • Zet het thema op de agenda van een teamoverleg, intervisiebijeenkomst, disciplineoverleg of scholingsdag.
  • Praat met elkaar over mogelijkheden om de vier pijlers in jouw werk te versterken: staan ze al in de (beleids)plannen?
  • Welke (keten)partners kun je betrekken? En hoe geef je vorm aan de beleidsadvisering in jouw gemeente?
  • Deel best practices en bespreek wat nog beter kan.

Veilig en gezond
“De missie van iedere JGZ-organisatie is het bevorderen van ontwikkelingskansen zodat alle kinderen in Nederland veilig en gezond kunnen opgroeien”, aldus Igor Ivakic, directeur NCJ namens de initiatiefnemers. De JGZ heeft hierbij een unieke rol: zij is expert van preventie en de gezonde ontwikkeling van kinderen. Bovendien bereikt de JGZ vrijwel alle kinderen én hun ouders dankzij haar fijnmazige en landelijk dekkende netwerk. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ nog beter worden. Daarover gaat de Preventieagenda.”

Vragen, opmerkingen of suggesties?
ActiZ Jeugd, GGD GHOR Nederland en het NCJ horen graag de ideeën en zijn beschikbaar om te sparren en voor het leggen van verbindingen. Samen hebben we impact!
ActiZ Jeugd: Marjolein Schipper, m.schipper@actiz.nl, 06-54 75 60 90
GGD GHOR Nederland: Karin Boode, kboode@ggdghor.nl, 06-40 78 20 42
NCJ: Yvonne van Heerwaarden, yvanheerwaarden@ncj.nl, 06-83 77 83 91

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan