Baby’s en peuters met een oudere broer of zus lopen een meer dan twee keer zo grote kans op een ziekenhuisopname door griep dan baby’s die enig kind zijn. Bij baby’s en peuters met meerdere broers of zussen is die kans drie keer zo groot. 

Dat blijkt uit onderzoek aan University College London en Great Ormond Street Hospital waarover NU.nl bericht. De onderzoekers hebben gekeken naar de geboortestatistieken van bijna alle kinderen die in Schotland werden geboren tussen oktober 2007 en april 2015. Het gaat om bijna 400.000 kinderen. Van hen werden meer dan duizend kinderen opgenomen in het ziekenhuis met griep.

Effectieve verspreiders

Kinderen zijn “effectieve verspreiders” van luchtweginfecties, aldus de onderzoekers. Baby’s jonger dan zes maanden worden echter niet ingeënt tegen griep. “Dit betekent dat we moeten kijken naar andere manieren om het risico op griep zo klein mogelijk te maken”, zegt hoofdonderzoeker Pia Hardelid tegen The Telegraph.

Het onderzoek, getiteld ‘Risk factors for admission to hospital with laboratory-confirmed influenza in young children: birth cohort study’, is gepubliceerd in European Respiratory Journal.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan