Er is behoefte aan concrete handvatten voor de educatieve opvang en ondersteuning van vluchtelingenpeuters en hun ouders. Aandacht voor hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling in een stabiele en veilige omgeving is voor hen een voorwaarde om zo snel mogelijk deel uit te maken van de samenleving.

Zowel gemeenten als kinderopvangorganisaties hebben vragen over adequate educatieve opvang voor vluchtelingenpeuters met en zonder status. Het gaat dan zowel om vragen van financiële en organisatorische aard als om inhoudelijke vragen over deze groep peuters en hun ouders.

Ondersteuningstraject
Voor de vier organisaties, Sardes, Sociaal Werk Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en Pharos reden om samen de handschoen op te pakken. Met steun van het Kinderopvangfonds zetten zij zich in om kinderopvang en gemeenten te ondersteunen bij het bieden van educatieve opvang en ondersteuning aan vluchtelingenpeuters en hun ouders. Er is onder meer een ondersteuningstraject opgezet om gemeenten, kinderopvang, politiek en landelijke maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij het zorgen voor een goede start van vluchtelingenpeuters en hun ouders in Nederland. Verder gaan de samenwerkende organisaties  een kieswijzer ontwikkelen waarmee professionals een gedegen keuze kunnen maken uit mogelijke aanpakken. Tijdens dit traject wordt ook het gesprek aangegaan met relevante partners om ideeën en kennis uit te wisselen en feedback te verzamelen op de te ontwikkelen tools; zoals handreikingen, informatiebrochures, en traingingen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Meer weten?
Zijn er vragen? Stel deze dan via e-mail: vluchtelingenpeuters@sardes.nl

Meer informatie: NJI-dossier vluchtelingen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan