Waar hebben JGZ-professionals behoefte aan bij het bespreekbaar maken van het onderwerp (mee)roken met ouders? En wat hebben zij nodig om dit onderwerp te beleggen binnen de organisatie? Deze vragen staan centraal in de verkenning ‘Roken en de JGZ’ van het Trimbos-instituut.

Betrokken partijen zijn GGD-GHOR, ActiZ, NCJ, AJN en V&VN. Zij onderschrijven het belang van deelname aan deze verkenning.

Waarom?

Eén op de vijf kinderen in Nederland groeit niet op in een rookvrij huis. Meerokende kinderen hebben meer kans op gezondheidsschade zoals luchtweginfecties, benauwdheid en astma. Ook is de kans groter dat zij later zelf gaan roken. Als JGZ-professional speelt u een belangrijke rol omdat u met veel ouders en kinderen vanaf de geboorte in contact staat. We gebruiken uw input voor de (door)ontwikkeling van ondersteunende materialen, zoals een factsheet voor beleidsmakers, scholing en voorlichtingsmateriaal.

Voor wie?

De verkenning richt zich op:
– JGZ-zorgprofessionals die werken met de leeftijdsgroep 0-12
– JGZ-managers/stafmedewerkers

Beide groepen volgen een eigen route door de vragenlijst.

In dit onderzoek ligt de focus op het rookgedrag van ouders. Vandaar dat specifiek JGZ’ers 0-12 uitgenodigd worden om deel te nemen. Op een later moment kan dit onderzoek herhaald worden gericht op het rookgedrag van jongeren (JGZ 12-19 jaar).

Meedoen!

Om een goed beeld te krijgen van wat er JGZ-breed leeft en waar aan behoefte aan is, is het belangrijk dat zoveel mogelijk JGZ-organisaties (zowel medewerkers als managers!) deelnemen aan deze verkenning. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf minuten. Onder de deelnemers worden tien inlogcodes verloot voor de nieuwe multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start (gereed vanaf oktober 2017).

Ga naar de vragenlijst >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan