Kinderen die in een groene omgeving opgroeien hebben minder kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen dan kinderen die in een grote, niet zo groene, stad wonen. Dit geldt voor vrijwel alle stoornissen. Dat blijkt uit een grootschalig Deens onderzoek van onder andere de Aarhus University waarover eoswetenschap.eu bericht.

Stadsbewoners hebben een hoger risico om een psychische stoornis te krijgen dan mensen die op het platteland leven. Dat wisten wetenschappers al langer. Toch wisten ze nog niet precies waarom. Nu blijkt de hoeveelheid groen in de omgeving waarin je opgroeit een belangrijke rol te spelen. Om daar achter te komen bekeken de onderzoekers data van alle Denen geboren tussen 1985 en 2003 die op hun tiende nog steeds in het land woonden. Dat zijn ruim 900.000 Denen.  De wetenschappers brachten met behulp van satellietbeelden de omgeving waar de kinderen tot hun tiende in opgroeide in kaart. De hoeveelheid groen in de buurt deelden ze op in vijf gebieden. Van weinig groen tot veel groen waren dat: de hoofdstad, voorsteden van de hoofdstad, provinciesteden, provinciedorpen en het platteland.

55% meer kans

De kinderen die in de hoofdstad opgroeiden hadden tot 55 procent meer kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan de kinderen die op het platteland woonden. Het verhoogde risico was op alle stoornissen van toepassing behalve voor een verstandelijke beperking en een schizo-affectieve stoornis (een stoornis met kenmerken van een stemmingsstoornis én schizofrenie).

De onderzoekers controleerden nog of de stadskinderen niet kwetsbaarder waren door andere factoren zoals leeftijd van de ouders, het voorkomen van psychische stoornissen in de familie en sociaal economische status. Die factoren bleken geen rol te spelen.

Stressvoller

Mogelijk zijn de stadskinderen kwetsbaarder doordat het leven in een stad stressvoller is. De kinderen van het platteland zijn juist beschermd tegen psychische problemen omdat de natuur stress kan verminderen en psychisch herstel bevordert.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

De onderzoekers stellen voor om meer groen aan te brengen rond scholen of andere plaatsen waar veel kinderen komen. Dat kan de psychische gezondheid van kinderen die in de stad wonen, verbeteren.

Verder lezen

De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences:

Residential green space in childhood is associated with lower risk of psychiatric disorders from adolescence into adulthood >

Bron: eoswetenschap.eu

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan