Het Radboudumc gaat ongeboren baby’s opereren. Net als bij bijvoorbeeld meniscusbehandelingen kan dit met behulp van scopie-apparatuur bij een zogeheten kijkoperatie. Het ziekenhuis gaat honderd ingrepen per jaar doen om levens van baby’s in de baarmoeder te redden.

De ingrepen vinden plaats bij ongeboren kinderen bij wie de kans groot is dat ze zonder opereren overlijden. Een speciaal opgeleid operatieteam van het Radboudumc heeft veel geoefend met foetale chirurgie. Met drie operaties in de afgelopen maanden is ook al een voorzichtige start gemaakt met het daadwerkelijk toepassen van deze techniek.

Herstel middenrif

Zo wil het team ongeboren baby’s helpen bij wie het middenrif slechts voor de helft is aangelegd. Zonder operatie drukken groeiende buikorganen longen en hart weg, waardoor die zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen. “De kans dat een baby met weinig longcapaciteit tijdens of kort na de geboorte overlijdt, is zonder ingreep levensgroot”, legt gynaecoloog Frank Vandenbussche in het AD uit. Tijdens de operatie wordt een leeg ballonnetje in de luchtpijp, vlak boven de plek waar deze zich vertakt naar de linker- en rechterlong, geplaatst. Vervolgens wordt dit voorzichtig opgepompt om de longen meer groeiruimte te geven bij een breuk in het middenrif.

Transfusiesyndroom bij tweelingen

Ook verricht het team ingrepen bij eeneiige tweelingen met het levensbedreigende transfusiesyndroom. Hierbij krijgt de een te veel en de ander te weinig voeding binnen. “Met laserstralen snijden we de placenta in tweeën, zodat de kinderen als het ware ieder een eigen bordje krijgen”, vertelt gynaecoloog Mallory Woiski. Ook dat is precisiewerk. Het team moet beide navelstrengen zoeken, kijken waar de vaatjes lopen om dicht te branden en precies op de goede plek snijden.

Niet laten overlijden

De meningen over foetale chirurgie zijn verdeeld. Sommigen zeggen: de baarmoeder, daar moet je afblijven. Het is gevaarlijk voor moeder en kind. Er is nog weinig geïnvesteerd in het kind, laat het overlijden. “Maar we kunnen hiermee wel jaarlijks honderd kinderen redden, die anders zouden sterven”, zegt Vandenbussche. “Grijp je bij deze tweelingen bijvoorbeeld niet in, dan overlijdt 90 procent en de andere 10 procent doet het ook niet goed. Mét de ingreep komt 80 procent van hen gezond ter wereld.”

Verder lezen

Op de website van Radboudumc staat een uitgebreid artikel over de nieuwe aanpak om ongeboren baby’s te opereren, klik hier. In een interview met het AD geeft Frank Vandenbussche eveneens nadere uitleg, klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan