Ontkracht onjuiste informatie over volledige vaccinatie

1
683
Baby krijgt vaccinatie
Inenting van een baby

AJN Jeugdartsen Nederland adviseert ouders hun kinderen volledig te laten vaccineren volgens het schema van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). ‘Deze vaccinaties zijn kosteloos en bewezen effectief in het voorkomen van deze dodelijke ziekten’, zo stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging in haar ‘Standpunt vaccineren’.

“Vaccineren moet altijd een weloverwogen besluit zijn van ouders”, benadrukt AJN-voorzitter Mascha Kamphuis. “Bij twijfel vinden wij het vooral belangrijk dat ouders zich veilig voelen om het gesprek met ons aan te gaan.”

Twijfel over noodzaak

Dankzij de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma komen ernstige ziekten en infecties in ons land vrijwel niet meer voor. Deze goede berichten hebben ook een keerzijde. Omdat veel ouders niet meer bekend zijn met ziekten als mazelen en kinkhoest, lijkt er steeds vaker twijfel over de noodzaak tot vaccineren te zijn. Dit leidt dan tot uitstel of afzien van vaccinatie. In Nederland valt dit tot nu toe gelukkig erg mee, maar in andere landen steken hierdoor bijvoorbeeld mazelen weer de kop op.

Zonder vaccinaties zouden er jaarlijks in Nederland 30 tot 40 kinderen overlijden. Zonder vaccinatie zouden ook honderden kinderen in het ziekenhuis terecht komen met (blijvend) letsel zoals groei- en ontwikkelingsachterstand, doofheid of onvruchtbaarheid.

Raadpleeg jeugdartsen

Naast twijfel over de noodzaak tot vaccineren, bestaat er volgens haar bij ouders soms angst voor bijwerkingen en ongewenste gevolgen van vaccinaties. “Jeugdartsen zijn altijd bereikbaar met vragen en voor een extra consult om samen te spreken over vaccineren. Juist ook om de juiste voorlichting te geven en onjuiste informatie die veel op het internet te lezen is te ontkrachten”.

Standpunt AJN

Het Standpunt vaccineren van AJN Jeugdartsen Nederland is te vinden op de website:

Lees het volledige standpunt >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. ”Deze vaccinaties zijn kosteloos en bewezen effectief in het voorkomen van deze dodelijke ziekten” wordt gesteld. Als advokaat van de duivel (eigenlijk als advokaat van ouders die twijfelen en kinderen die geen stem hebben): Is van elke afzonderlijk vaccinatie nut, noodzaak en veiligheid door breed en diep onderzoek bewezen? en is datzelfde gedaan met de combinaties van de vaccins? Met andere woorden: hoe sterk is het bewijs, hoe onafhankelijk onderzocht en hoe wetenschappelijk degelijk?
    en:
    ”Zonder vaccinaties zouden er jaarlijks in Nederland 30 tot 40 kinderen overlijden.” Uit degelijk, wereldwijd en herhaald onderzoek (o.a. de onderzoeken naar DALY’s bij het onvoldoende krijgen van borstvoeding door TNO/RIVM) kan een vergelijkbaar sterftecijfer worden verbonden aan het niet krijgen van borstvoeding. De kosten van gezondheidszorg door het niet krijgen, en het niet geven!, van borstvoeding zijn aanzienlijk. Toch is er geen zware campagne, zoals die voor vaccinatie, voor het promoten van borstvoeding. Hoe komt dat? Geen goede programma’s voor het verbeteren van de kennis van zorgverleners noch bijspijkercursussen om ouders uit te leggen waarom borstvoeding geven een beter idee is dan geen borstvoeding geven. En geen goede vaardigheidsbevordering voor het ondersteunen van ouders waarbij het geven van borstvoeding problematisch is. Geen preventieve programma’s voor zwangeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here