Eén op de 12,5 Amerikaanse kinderen heeft een vorm van voedselallergie. Een verstoring of slechte ontwikkeling van het darmmicrobioom is meestal de oorzaak. Sommige soorten gunstige bacteriën ontbreken, waarschijnlijk als gevolg van de westerse leefstijl. Daardoor leert het immuunsysteem niet dat bepaald voedsel onschuldig is en reageert met een afweerreactie.

Dat blijkt uit onderzoek van het aan Harvard gelieerde Boston Children’s Hospital waarover foodlog.nl bericht.  De onderzoekers verzamelden feces van 56 jonge kinderen met een allergie en van 98 gezonde kinderen. De darmbacteriën werden getransplanteerd naar laboratoriummuizen. Die muizen kregen kleine beetjes kippeneiwit om te wennen en daarna een flinke portie eiwit. De muizen die bacteriën van allergische kinderen hadden gekregen, werden daar ziek van, de andere hadden nergens last van.

Bepalende factor

Twee orden van bacteriën ontbraken bij de zieke kinderen (en muizen), Clostridiales en Bacteroidales. Hoofdonderzoeker Talal Chatila zegt in een artikel in Eurekalertdat het onderzoek bewijst dat het verlies van deze beschermende darmbacteriën een bepalende factor is in voedselallergie. “Op zijn minst is het een fundamenteel mechanisme. En waarschijnlijker, denk ik, gaat het om het fundamentele mechanisme waarop andere zaken gebouwd kunnen worden.” Chatila doelt op een probiotische therapie of een medicijn die niet alleen voedselallergie bij kinderen kunnen voorkomen, maar ook genezen bij oudere patiënten.

Westerse leefstijl

Nieuw onderzoek om de resultaten in mensen te herhalen is al gaande. Voedselallergie bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Aangenomen wordt dat ze allemaal met de westerse leefstijl samenhangen. Bevalling met een keizersnede, te weinig borstvoeding, antibioticagebruik, eenzijdige voeding en kleinere gezinnen hebben stuk voor stuk invloed op de ontwikkeling van het darmmicrobioom van baby’s. Chatila verwacht dat er binnen vijf jaar een behandeling op de markt is.

Microbiota therapy acts via a regulatory T cell MyD88/RORγt pathway to suppress food allergy >>

Bron: foodlog.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan