Screening van baby’s op kritische aangeboren hartafwijkingen door middel van saturatiemeting geeft betere uitkomsten voor behandeling. Ook ademhalingsproblemen kunnen met deze screening in een vroeg stadium worden ontdekt.

Jaarlijks worden in Nederland 250 baby’s geboren met een ernstige aangeboren hartafwijking. Zonder ingrijpen overlijden deze baby’s in de eerste levensmaand. Op de 20-weken echo worden deze afwijkingen niet allemaal opgespoord.

In het kader van de POLAR-studie (Pulse Oximetry screening Leiden-Amsterdam Region) zijn meer dan 20.000 baby’s gescreend op kritische aangeboren hartafwijkingen door middel van saturatiemeting. Metingen vonden plaats in 14 ziekenhuizen en door 75 verloskundigenpraktijken in de regio Purmerend tot Leiden. Naast aangeboren hartafwijkingen zijn ook ademhalingsproblemen in een vroeg stadium ontdekt. Baby’s met deze aandoeningen konden hierdoor vroegtijdig behandeld worden.

Een eerdere diagnose voorkomt dat de baby zieker wordt en geeft betere uitkomsten voor de baby. Invoeren van screening voor pasgeborenen door middel van saturatiemeting in Nederland wordt daarom aangeraden. In veel landen gebeurt dit al.

Bron: zonmw.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan