Men denkt dat borstvoeding beschermend werkt tegen de ontwikkeling van allergie bij de baby, maar de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zijn tegenstrijdig. Wellicht komt dat omdat er te weinig is gekeken naar de samenstelling van de borstvoeding. Een onderzoek, waarvoor zwangere vrouwen met een allergie worden gezocht, hoopt in deze kennisleemte te voorzien.

Borstvoeding is van grote invloed op de samenstelling van het microbioom, de darmflora van de baby. Dit microbioom speelt een hoofdrol bij het ontwikkelen van een gezond immuunsysteem van zuigelingen en bij de preventie van allergie.

In borstvoeding zitten stoffen, de zogeheten synbiotische componenten, die in verband worden gebracht met de preventie van allergieën. Dit zijn Human Milk Oligosacchariden (vezelachtige componenten, de zogenaamde HMOs), vetzuren (butyraat) en bacteriën. We weten dat de voeding van de moeder van invloed is op de samenstelling van borstvoeding. Toch is hier nog heel weinig over bekend. Zo weten we niet of deze gunstige componenten in borstvoeding worden beïnvloed door de voeding van de moeder. 

Doel onderzoek

In het kader van de Synbio-Breast Studie willen OLVG-onderzoekers te weten komen of er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid en soort symbiotische componenten in de voeding van de moeder en de hoeveelheid en soort hiervan in de borstvoeding. Het uiteindelijk doel is om in een vervolgstudie te onderzoeken of een aangepast dieet van de moeder een allergie bij het kind kan helpen voorkomen.

Proefpersonen gezocht

Om het onderzoek te doen slagen, zijn proefpersonen nodig. Het gaat om zwangeren met een allergie. De vraag aan hen is om drie dagen en vier weken na de bevalling een heel kleine hoeveelheid borstvoeding, speeksel en ontlasting van zichzelf en de baby in te leveren. Daarnaast vragen de onderzoekers hen om vier weken na de bevalling gedurende drie dagen een voedseldagboek bij te houden. Alle materialen worden thuisbezorgd en worden ook weer opgehaald.

Onderzoek

Wie zoeken de onderzoekers?
Zwangeren met:

Advertentie
  • een allergie: hooikoorts, astma, constitutioneel eczeem en/of voedselallergie, dierenallergie, allergie voor huisstofmijt;
  • een ongecompliceerd verloop van de zwangerschap,
  • die van plan zijn om gedurende ten minste 1 maand borstvoeding te geven.

Wie kunnen niet meedoen?

  • Vrouwen met een BMI lager of hoger dan 20-35 ( kg/l (m2) voor de zwangerschap;
  • Vrouwen die kort geleden antibiotica of probiotica hebben gebruikt;
  • Vrouwen met een indicatie voor een keizersnee;
  • Vrouwen met een darmaandoening (b.v. coeliakie) of faeces transplantatie
  • Vrouwen met (zwangerschaps) diabetes

Zie ook de folder over de Synbio Breaststudie >> 

Vragen

De onderzoekers vragen:

  • Of u de flyer wilt verspreiden, bijvoorbeeld in uw wachtkamer. Meer flyers zijn gratis verkrijgbaar bij secretariaatkindergeneeskunde@olvg.nl
  • Of u aan geïnteresseerde vrouwen die in de doelgroep vallen de flyer wilt uitdelen.

Vrouwen kunnen zich aanmelden via secretariaatkindergeneeskunde@olvg.nl. Het studieteam neemt dan vrijblijvend contact met hen op.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Dr. Berber Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker en projectleider Synbio-Breast studie: b.vlieg-boerstra@olvg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan