Wat is het mogelijke effect van vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen op (over)gewicht op latere leeftijd? Naar die vraag is op initiatief van kinderartsen in Ziekenhuis Gelderse Vallei een groot voedingsonderzoek gestart in samenwerking, met het VUMC en de WUR. Twaalf ziekenhuizen participeren en in totaal zullen ongeveer 600 kinderen meedoen.

Er bestaan tot nu toe geen duidelijke richtlijnen over wanneer ouders het beste kunnen starten met het geven van de eerste hapjes vaste voeding (bijvoorbeeld groentehapjes) bij kinderen die te vroeg zijn geboren. Het doel van het onderzoek is om kennis op te doen over de korte- en lange termijn effecten van het moment waarop vaste voeding is gestart. De onderzoekers bekijken de effecten van vroeg of laat starten met de eerste hapjes en of dit de mogelijke aanleiding kan zijn tot overgewicht op tweejarige leeftijd.

Twee groepen

Het onderzoek heet heel toepasselijk SPOON (lepel)-studie, dit staat voor: Solid food in Preterm infants and the effect On Obesity in the Netherlands. In het onderzoek worden te vroeg geboren kinderen, van wie de ouders willen deelnemen, door middel van loting in twee groepen verdeeld. Eén groep begint 12 weken na de uitgerekende datum met de eerste hapjes en de andere groep begint 17 weken na de uitgerekende datum. De onderzoekers volgen deze kinderen twee jaar lang in onder andere lengte- en gewichtstoename. Daarnaast nemen ze verschillende vragenlijsten af over bijvoorbeeld eetgedrag en kwaliteit van leven.

Onderbouwd advies

Als alle deelnemende kinderen twee jaar gevolgd zijn, bestuderen de onderzoekers de verzamelde informatie. Zij hopen nieuwe kennis en inzichten op te doen, zodat zij hiermee een onderbouwd advies kunnen geven over het moment van starten met vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen.

Twaalf ziekenhuizen

De SPOON-studie is een groot onderzoek dat plaatsvindt in 12 Nederlandse ziekenhuizen. Naast Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn dit: Amphia ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Meander Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, OLVG Oost en OLVG West, Rijnstate, Tergooi en VieCuri. In totaal zullen ongeveer 600 kinderen meedoen.

Zie ook:

https://voedingnu.nl/artikelen/op-weg-naar-advies-voor-prematuren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan