De NIPT-bloedtest doet meer dan louter chromosomale afwijkingen vaststellen. De test kan namelijk ook kanker bij de aanstaande moeders opsporen. In België is dit al acht keer voorgekomen. Zonder de test hadden die vrouwen nooit zo vroeg geweten dat ze ziek waren.

Bij de niet-invasieve prenatale bloed- of NIPT-test wordt het DNA van de ongeboren baby via het bloed van de moeder onderzocht. Op die manier kunnen artsen met grote zekerheid zeggen of de foetus een afwijking in de chromosomen heeft.

Kanker opsporen

In 2015 ontdekten Leuvense onderzoekers dat de NIPT-test ook kanker kan opsporen. “Sinds die tijd hebben we bij acht vrouwen kanker vastgesteld”, zegt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven). “Op een totaal van ongeveer 40.000 testen. Dat is dus ongeveer een op de vijfduizend.” Steeds ging het om vrouwen die helemaal niet wisten dat ze kanker hadden. Geen van hen had symptomen of klachten. Toch betekent dat niet per se dat de kanker in een vroeg stadium door de NIPT-test werd gedetecteerd. Bij zeker één vrouw was er al sprake van uitzaaiingen. Dat het UZ Leuven op deze manier kanker kon detecteren, heeft veel te maken met de manier waarop het de NIPT-test uitvoert. Net zoals de andere Belgische universitaire centra nderzoeken ze álle chromosomen, niet enkel diegene die gelinkt zijn aan een trisomie-afwijking. 

NIPT-test als speurhond

Samen met zijn team onderzoekt Vermeesch nu in welke mate de NIPT-test voor allerlei kankers als speurhond kan dienen bij een grote groep mensen. Dus niet louter zwangere vrouwen. “We zijn hier volop mee bezig”, vertelt hij. “Maar voor grote conclusies is het nog te vroeg. Wel ben ik ervan overtuigd dat bloed dé manier wordt om in de toekomst op kanker te screenen.”

Bron: demorgen.be

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan