Zorgprofessionals kunnen aan de slag met de nieuwe multidisciplinaire e-learning ‘Borstvoeding’ om hun kennis op dit gebied bij te spijkeren. Een speciale werkgroep van het Platform Borstvoeding heeft de e-learning ontwikkeld, met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De online cursus is gratis beschikbaar via de digitale leeromgeving van het Voedingscentrum.

Van de vrouwen die in Nederland bevallen begint 80% met borstvoeding geven, maar dit percentage loopt in de eerste weken snel terug. Vrouwen stoppen vaak niet omdat ze dat willen, maar vanwege uiteenlopende redenen zoals onvoldoende melk en pijn tijdens het voeden. Goede begeleiding en afstemming in de zorgketen is cruciaal om onnodig vroeg stoppen met borstvoeding te voorkomen. Dat vraagt om relevante en up-to-date kennis en vaardigheden van de betrokken professionals. De e-learning borstvoeding ondersteunt hierbij.

Kennis cruciaal

De cursus toetst de aanwezige kennis en vaardigheden over het volledige proces van voorbereiden, starten en continueren van borstvoeding. Ook brengt het kennis en vaardigheden op peil. De zorgprofessional doorloopt 4 onderdelen: een pre-toets, een module met basiskennis, een module verdiepingen een eindtoets. Voorbeelden van onderwerpen die terugkomen zijn zuigontwikkeling, voeden op verzoek, gezondheidseffecten van borstvoeding en praktische problemen die veel voorkomen in de praktijk.

Multidisciplinaire Richtlijn uitgangspunt

Uitgangspunt van de e-learning is de Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding. De cursus maakt een vertaalslag vanuit deze richtlijn naar de praktijk van de professional en de omgang met moeders. Dit geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van de curve voor gewichtsverlies bij pasgeboren, borstgevoede baby’s die in de richtlijn Borstvoeding is geïntroduceerd. In de e-learning Borstvoeding wordt dit onderwerp verder toegelicht.

Gehele zorgketen

De e-learning is uniek vanwege het multidisciplinaire karakter. Borstvoeding is immers een onderwerp dat dwars door de zorgketen van verloskundige/gynaecoloog, verpleegkundige, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, huisarts en kinderarts loopt. De e-learning kent diverse leerpaden voor verschillende professionals èn legt daartussen ook weer de verbinding. De online cursus maakt het voor de zorgprofessionals mogelijk om in eigen tijd, en volgens het eigen tempo een module te doorlopen. Door de flexibele opzet is het mogelijk om de cursus tijdelijk even te stoppen en op een later moment verder te gaan.

Accreditatie door beroepsverenigingen

De e-learning is door vertegenwoordigers van de verschillende beroepsgroepen gezamenlijk ontwikkeld. Een groot aantal beroepsverenigingen heeft de online cursus geaccrediteerd. Deze beroepsgroepen nemen allemaal deel aan het Nationaal Platform Borstvoeding. Doel van dit Platform is om vrouwen die gekozen hebben om borstvoeding te geven te ondersteunen, zodat zij zo lang borstvoeding geven als zij van plan waren.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de e-learning borstvoeding op de website van het Voedingscentrum.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan