Zeven op de honderd aanstaande moeders roken door als ze zwanger zijn, ondanks alle risico’s. Adviezen en voorlichting over stoppen met roken worden niet altijd goed begrepen, onthouden of toegepast. Nieuw materiaal, waaronder een koolmonoxidemeter en beeldverhalen, helpt aanstaande moeders stoppen met roken.

Zwangere vrouwen die roken, hechten waarde aan het stopadvies van een zorgverlener. Toch lukt het niet ze allemaal te laten stoppen met roken. Daarom zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van FNO (Fonds NutsOhra) en het ministerie van VWS.

Blazen op koolmonoxidemeter

In het kader van het project zijn samen met zwangeren en jonge moeders werkwijzen en materialen ontwikkeld die zorgverleners kunnen ondersteunen in het voeren van het gesprek over stoppen met roken. PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland.

Zo lieten zorgverleners aanstaande moeders tijdens het consult op een koolmonoxide (CO)-meter blazen. Dit apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouwen zit en bij de baby terecht komt. “De CO-meter is super! Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en dat bevestigd te zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk,” vertelt een verloskundige.

Beeldverhalen

Verder is eenvoudig en visueel voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de leefwereld van laagopgeleide (aanstaande) moeders. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het consult uitgedeeld of besproken worden. Er is een beeldverhaal over stoppen met roken tijdens de zwangerschap voor een zwangere zonder partner en een zwangere met partner en een beeldverhaal over rookvrij blijven na de zwangerschap. “Ik vind dit boekje veel prettiger”, vertelt een moeder over het beeldverhaal. “Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar. Dat spreekt mij erg aan. Het boekje erkent hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn als je zwanger bent.”

Meteen aan de slag

Het project PROMISE is in een afrondende fase. Later dit jaar worden de resultaten beschreven in een wetenschappelijke publicatie. Zorgverleners kunnen de CO-meter en beeldverhalen echter nu al inzetten. Beide producten worden onderdeel van de bestaande V-MIS training en e-learning Rookvrije Start, waarin zorgverleners het gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders leren aan te gaan. De beeldverhalen, en bijbehorende handleiding zijn ook los van de training te bestellen of te downloaden via trimbos.nl/webwinkel. Daarnaast zijn ze onderdeel van de toolkit van de landelijke Taskforce Rookvrije Start, waar ook andere materialen voor zorgverleners en (aanstaande) ouders over dit onderwerp te vinden zijn.

Verder lezen

Voor meer informatie, kijk op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart of mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Bron: ggdghorkennisnet.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan