Nederlandse én Belgische ouders van jonge kinderen geven zichzelf hogere rapportcijfers dan ouders in de USA, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland is gemiddeld koploper qua tevredenheid en België volgt op de voet. Wel leggen ouders uit de andere deelnemende landen de lat voor zichzelf massaal hoger. Over het geheel blijkt dat Nederlanders en Belgen zichzelf gemiddeld een ruime zeven geven, de overige landen komen uit op een mager zesje.

Dat blijkt uit een online enquête onder 10.000 ouders door Oei, ik groei!  Uit de enquête blijken grote verschillen te zitten tussen de scoren van Nederland en België en de overige landen.

Tevredener
Opvallend is het zelfbeeld over het hebben van geduld: de Amerikanen zien zichzelf als meest ongeduldig (60%) en Nederlanders en Belgen hebben daar het minst last van (35%). Ook over hun rol als ouder (7,5 / 6,7 op een schaal van 10) en over het combineren van opvoeding met werk (7,3 / 6,3) zijn de Nederlanders en Belgen duidelijk tevredener over zichzelf dan alle overige ouders. Qua persoonlijke verzorging geven Nederlandse en Belgische ouders zichzelf een 7- en de Amerikaanse ouders slechts een 5,5. Belgen en Nederlanders hebben ook het minst behoefte aan tijd voor zichzelf. Opmerkelijk is dat álle ouders het meest tevreden zijn in hun eigen rol/functie als het om ouderschap gaat: het zelfbeeld als partner, in het huishouden, werk en persoonlijke verzorging scoren in alle landen lager.

Minder veeleisend
Wereldwijd geven ouders massaal aan gelukkiger te kunnen zijn als ze iets minder van zichzelf zouden eisen. De Nederlanders en Belgen leggen op dit moment de lat het minst hoog voor zichzelf. Dat lijkt dan logisch als je kijkt naar de hoge mate van tevredenheid in deze landen. Opmerkelijk is dan wel dat de Nederlandse en Belgische ouders de grootste behoefte hebben aan het verlagen van die lat ten opzichte van de rest. Blijkbaar zijn Nederlanders en Belgen in verhouding dan wel minder streng en kritisch naar zichzelf, maar hebben zij ook de grootste behoefte aan toch nog minder streng zijn. Overigens zou 60% van alle ouders ongelooflijk gelukkig zijn met meer slaap

Rekbaar
Aanleiding van het onderzoek is het gegeven dat ouders snel onzeker worden als hun kind niet in de pas lijkt te lopen qua ontwikkeling. Tijdens de bekende sprongetjes in de hersenontwikkeling, ontwikkelen kinderen niet op precies hetzelfde moment precies dezelfde vaardigheden. Oei, ik groei! merkt dat veel ouders onterecht toch denken ‘dat er misschien iets niet goed is’ als hun kind een bepaalde vaardigheid later ontwikkelt dan gemiddeld. Terwijl het per sprongetje om een rekbare periode én een grote variatie aan vaardigheden gaat.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan