Baby’s ontvangen bij een natuurlijke bevalling essentiële bacteriën van hun moeder. Zowel tijdens de geboorte als direct daarna. Bij een keizersnede ontvangen baby’s echter minder van deze bacteriën. Zij kunnen dit deels compenseren door bacteriën uit de moedermelk op te nemen. Dit betekent dat borstvoeding nóg belangrijker is voor kinderen die via een keizersnede worden geboren. 

Tijdens de geboorte en direct daarna ontvangen baby’s essentiële bacteriën van hun moeder, ongeacht of ze via natuurlijke bevalling of keizersnede geboren worden. Onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht en de Universiteit van Edinburgh melden deze week in het vakblad Cell Host & Microbe.

Microbioom van zuigelingen

Het meeste onderzoek naar het microbioom was tot nu toe gericht op de darm, maar het menselijk lichaam herbergt ook nuttige bacteriegemeenschappen in andere delen van het lichaam, zoals in de luchtwegen en op de huid. Het gaat om een studie van onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht en de Universiteit van Edinburgh. Dit maakt duidelijker hoe baby’s, die voor de geboorte als steriel worden beschouwd, na de geboorte essentiële bacteriën krijgen. “We wilden een beter idee krijgen van hoe het microbioom van zuigelingen zich ontwikkelt in verschillende delen van hun lichaam en hoe het wordt beïnvloed door factoren als wijze van geboorte, antibioticagebruik en borstvoeding,” zegt één van de auteurs Wouter de Steenhuijsen Piters, arts-onderzoeker en datawetenschapper aan het UMC Utrecht.

Alternatieve routes

Het onderzoek toont aan dat moeders via diverse routes bacteriën kunnen overdragen. Soms zijn enkele van deze routes om de een of andere reden geblokkeerd. Dan kan overdracht van microben naar het kind nog steeds via andere routes plaatsvinden. Ongeacht de geboorteroute, vonden de onderzoekers dat ongeveer 58 procent van het microbioom van een baby afkomstig is van de moeder. De overdacht van microbiële gemeenschappen van moeder naar zuigeling was echter niet voor elke route hetzelfde. Via een keizersnede geboren baby’s ontvingen minder microben van het vaginale en fecale microbioom van hun moeder. Zij kregen wel – kennelijk ter compensatie – meer microben via de moedermelk. Desondanks is niet uitgesloten dat kinderen die door een keizersnede geboren worden nog altijd essentiële microben missen.

Slim systeem

“Microbioomoverdracht en -ontwikkeling zijn zo belangrijk dat de evolutie ervoor heeft gezorgd dat die microben op de een of andere manier van moeder op kind worden overgedragen,” zegt Debby Bogaert, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. “Borstvoeding is nog belangrijker voor kinderen die via een keizersnede ter wereld komen. Zij krijgen daardoor geen darm- en vaginale microben van hun moeder.”  De Steenhuijsen Piters voegt toe: “Het is een slim systeem, en het is vanuit evolutionair perspectief logisch dat dit soort routes voor microbioomoverdracht in overvloed aanwezig is om ervoor te zorgen dat het kind het leven kan beginnen met de juiste ‘starter kit’”.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Over het onderzoek

Om te begrijpen hoe het microbioom zich in de eerste levensmaand ontwikkelt, onderzocht het team 120 Nederlandse moeders en pasgeboren baby’s en nam het herhaaldelijk monsters. Van de baby’s verzamelde het team monsters van het huid-, neus-, speeksel- en darmmicrobioom. Dit gebeurde twee uur na geboorte en vervolgens toen ze één dag, één week, twee weken en één maand oud waren. Het team verzamelde ook zes verschillende soorten microbioommonsters van de moeders (huid, moedermelk, neus, keel, ontlasting en vagina). Vervolgens is onderzocht in welke mate de verschillende microbiomen van de moeder, het microbioom van haar baby bepaalden. De onderzoekers waren daarbij met name geïnteresseerd in de factoren die de overdracht van het microbioom kunnen beïnvloeden, zoals de wijze van bevallen, antibioticagebruik en borstvoeding.

Moeder-op-kind microbiota transmissie en baby microbiota ontwikkeling over meerdere lichaamslocaties

Bron: Persbericht UMC Utrecht

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan