Onderzoek naar vroeggeboorte stap verder door MRI bij zwangeren

0
3527
Vroeggeboorte

In samenwerking met Universiteit Utrecht doet UMC Utrecht onderzoek naar de ontwikkeling van babyhersenen. Om voor vroeggeborenen bruikbaar vergelijkingsmateriaal te hebben, ondergaan honderd zwangere vrouwen een MRI. Doel is de zorg voor te vroeg geboren kinderen verder te verbeteren. “We kijken wat hun sociale en cognitieve ontwikkeling is en dat willen wij relateren aan de hersenstructuren tijdens de zwangerschap”, aldus hoogleraar neonatologie Manon Benders.

Het onderzoek, onderdeel van YOUth Baby & Kind, vergelijkt de hersenontwikkeling van een baby met een normale ontwikkeling. Manon Benders: “Als die afwijkt en we weten dat in een vroeg stadium, dan hopen we betere zorg te kunnen leveren.”

Van zwangerschap tot zevende levensjaar

Onlangs is een eerste MRI-scan gemaakt van een zwangere vrouw die meedoet aan het onderzoek. De prematuur wordt uitgebreid in kaart gebracht vanaf drie maanden tot en met het zevende levensjaar. De eerste mri-scan vindt plaats rond de dertigste week van de zwangerschap, daarna binnen twee weken na de geboorte en een derde als het kind 7 jaar oud is. Tot nu toe waren alleen beelden beschikbaar van baby’s die na een voldragen zwangerschap werden geboren en van wie daarna om medische redenen een MRI-scan moest worden gemaakt. Tussen die scans zitten weken, soms maanden.

Verbeterde zorg aan vroeggeboren

Met behulp van de scans hopen de Utrechtse artsen de zorg voor te vroeg geboren kinderen verder te kunnen verbeteren. Benders: “Als de scans binnen en buiten de baarmoeder afwijken, kunnen we gaan uitzoeken waar dat door komt. Wat is bijvoorbeeld het effect van de voeding die wij kinderen in de couveuse geven, vergeleken met de voeding van de moeder zelf? Wat doet stress bij een baby?”

Voordeel van het vroeg ontdekken van afwijkingen is ook dat het brein van baby’s nog vormbaar is.”Dan is er dus een zekere mate van herstel mogelijk. Je kunt kinderen dan bijvoorbeeld beter volgen tijdens de fysiotherapie. Maar we zijn ook therapieën en bepaalde medicijnen aan het ontwikkelen die hersenbeschadiging verminderen of zelfs tegengaan. Hoe vroeger je er bij bent, hoe meer winst je op latere leeftijd hebt.”

YOUth-onderzoek

Meten en wegen“Dit onderzoek is een heel mooie uitbreiding van het onderzoek dat we al doen naar hersenontwikkeling”, vertelt Chantal Kemner, hoofdonderzoeker van YOUth. “We kunnen nu nog beter inzicht krijgen in de manier waarop het kinderbrein gevormd wordt, en welke factoren daar een rol bij spelen.”

Meedoen aan YOUth? Ben je minder dan 19 weken zwanger, woon je in de provincie Utrecht en wil je meedoen aan YOUth Baby & KindVraag dan het informatiepakket aan. YOUth zoekt nog volop deelnemers!

Bronnen: De Volkskrant / RTV Utrecht / YOUth

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here