Moeilijke start ouderschap vraagt om betere nazorg   

0
358

In plaats van een roze wolk is de komst van een baby voor veel ouders een moeilijke periode. Deze jonge gezinnen hebben behoefte aan ondersteuning. Het platform Veer-Krachtige Ouders zet zich in om de nazorg vele malen toegankelijker te maken dan nu het geval is.

Veer-Krachtige Ouders vindt dat er meer openheid moet komen over het niet ervaren van een een roze wolk. Aandachtspunt verdient ook het beter herkennen van trauma’s die ouders tijdens de eerste duizend kritieke dagen kunnen oplopen. Vroegtijdig aandacht voor een onvolledige verwerking kan later veel leed besparen. Ieder van de initiatiefnemers van het platform heeft persoonlijk te maken gehad met een kindje dat prematuur/dysmatuur en/of ziek geboren was. Ook is men uit eigen ervaring bekend met het Hellp-syndroom, Pre Eclampsie, vele miskramen, fertiliteitstrajecten, verwerkingsproblematiek, depressie et cetera.

Inzetten ervaringsdeskundigheid

Volgens Veer-Krachtige Ouders is het van belang om bij het ondersteunen van deze ouders de eigen ervaringsdeskundigheid professioneel in te zetten. Dit geeft sneller een klik tussen zowel degene die zorg vraagt als degene die zorg biedt. Dat bevordert een vertrouwensband. Uit onderzoek blijkt dat de kans van slagen van een behandeling dan 80% hoger ligt.

Het platform hecht veel belang aan samenwerken en figuurlijk bruggen bouwen tussen verschillende mensen en organisaties in het zorgveld. Dit maakt dat de best mogelijke zorg bereikbaar en uitvoerbaar is.

Maatwerkprogramma’s

Belangrijkste pijler van het platform is het bieden van maatwerkprogramma’s voor ouders en lotgenoten. Een voorbeeld hiervan is coaching door een ervaringsdeskundige professional. Daarnaast worden er programma’s op maat gemaakt en worden er lotgenotenavonden en (thematische) informatiebijeenkomsten georganiseerd. Workshops voor zorgprofessionals die behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Meer weten?

Ga voor eer informatie, inclusief contactgegevens, naar www.veerkrachtigeouders.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here