Het is al langer bekend dat omgevingsfactoren de hersenontwikkeling beïnvloeden. Nu is ontdekt dat DNA in de hersenen van muizenjongen met zorgende moeders er anders uit ziet dan dat van soortgenoten die minder gekoesterd worden.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Science, waarover eoswetenschap.eu bericht. De wetenschappers onderzochten de hersencellen van muizenjongen van toegewijde moeders, die hun jongen vaak koesteren en likken, en vergeleken die met de breincellen van soortgenoten met minder zorgende moeders.

Wat de impact van de veranderingen in het DNA is, is nog onbekend. De studie illustreert hoe omgevingsfactoren de hersenontwikkeling beïnvloeden. De wetenschappers hopen zo beter te begrijpen hoe psychische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie ontstaan.

Lees verder op eoswetenschap.eu >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan