Een hoge bloeddruk op de kinderleeftijd kan gevolgen hebben voor de latere gezondheid. In het kader van het Generation R-onderzoek is een model ontwikkeld om al op jonge leeftijd te kunnen voorspellen wat de kans op hoge bloeddruk is op de leeftijd van 9-10 jaar. Het model kan helpen bij vroege en gerichte preventie van hart- en vaatziekten.

Voor dit onderzoek, verricht door Marleen Hamoen, werden bij meer dan 5300 kinderen geboortegegevens verzameld. Tot aan de leeftijd van 6 jaar werd bij hen herhaaldelijk de BMI gemeten. De bloeddruk werd gemeten op de leeftijd van 9-10 jaar. Van de onderzochte kinderen had 4,2% (227 kinderen) hoge bloeddruk op de leeftijd van 9-10 jaar.

Voorspellers

Aan de hand van de uitkomsten is een model ontwikkeld om bij een kind tussen 0 en 6 jaar te voorspellen wat de kans is dat het kind een hoge bloeddruk zal hebben op de leeftijd van 9-10 jaar De uiteindelijke voorspellers zijn hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap van moeder, opleidingsniveau van moeder, BMI van moeder, etniciteit, geboortegewicht, BMI en leeftijd van het kind.

Vroege en gerichte preventie

Op basis van de uitkomsten is een voorspellingsmodel ontwikkeld. Dit kan helpen om het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk in de kindertijd te monitoren. Het model zou in de toekomst kunnen helpen bij vroege en gerichte preventie van hart- en vaatziekten.

Voordat het model in de praktijk toegepast kan worden, moet onder andere eerst worden onderzocht of het model voor andere groepen van kinderen ook werkt.

Dynamic prediction of childhood high blood pressure in a population-based birth cohort: a model development study >

Bron: Generation R

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan