Veel moeders of aanstaande moeders slagen er niet in om te stoppen met roken. Deze moeders hebben steun nodig uit hun omgeving. Dat feit is de sleutel tot de nieuwe campagne van het ministerie van VWS: ‘Help haar stoppen. Help een zwangere vrouw stoppen’. Ook professionals kunnen meer doen. Noor Rikkers, namens de Taskforce Rookvrije Start:  “Als professionals kunnen wij letterlijk levens redden door zwangeren te helpen te stoppen met roken. Iedere moeder en ieder kind verdient onze aandacht hiervoor”.

Roken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk: het leidt tot meer miskramen, vroeggeboorten, aangeboren afwijkingen en zelfs tot overlijden. Kinderen van wie de moeder rookt in de zwangerschap hebben later meer kans op luchtwegaandoeningen (astma) en overgewicht. Daarnaast neemt de kans toe dat haar kind later zelf gaat roken. In Nederland komen elke dag veertig kinderen ter wereld die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook. Jaarlijks overlijden minstens zestig baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Toch blijkt dat bijna 9% van de Nederlandse vrouwen dagelijks rookt gedurende de zwangerschap. Onder laag opgeleide vrouwen is dat zelfs 22%.

Familie en vrienden
Reden voor het ministerie van VWS om de campagne Help haar stoppen. Help een zwangere vrouw stoppen te lanceren. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): “Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. Maar daar heb je wel hulp bij nodig. De sociale omgeving speelt een cruciale rol om daarbij te helpen. Vooral de partner, de moeder en vriendinnen van de zwangere. Die omgeving gaan we nu activeren. Natuurlijk hoop ik ook dat mensen blijvend stoppen. Ieder kind verdient een rookvrije start. ”

Rol  professionals
Stoppen met roken is voor veel mensen heel moeilijk. Professionals zien dat in hun dagelijkse praktijk. Ook zij worstelen om de juiste aanpak te vinden en zwangeren te helpen stoppen. Daarom heeft staatssecretaris met zorgverleners de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen om door kennis en scholing het gesprek en de begeleiding te verbeteren. In de Taskforce zorgen verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, stoppen met roken coaches, verslavingsartsen en huisartsen ervoor dat zwangere vrouwen en hun partners beter gemotiveerd en begeleid worden om te stoppen met roken.

Rookvrije generatie
Een rookvrije start is een belangrijke stap naar een rookvrije generatie. Het kabinet werkt aan een samenleving waarin kinderen niet meer bloot komen te staan aan (mee) roken en jongeren niet meer beginnen met roken. Rookvrij opgroeien begint met een rookvrije start.

Tips
Hoe kun je zelf een zwangere vrouw helpen te stoppen met roken? Klik hier om de tips te bekijken.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan