Leefstijladvies aan zwangere vrouwen met ernstig overgewicht zorgt voor een lager vetgehalte bij de baby. Vooral minder zitten heeft een positief effect. Dat blijkt uit een Europese studie onder leiding van onderzoekers van Amsterdam UMC.

Projectleider Mireille van Poppel: “Wij ontwikkelden een leefstijlinterventie speciaal voor obese zwangeren. Die blijkt niet alleen een gunstig effect te hebben op de gezondheid van de vrouwen, maar ook op die van de baby.” De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia.

Preventie bij de volgende generatie

Onderzoekers Frank Snoek, Judith Jelsma en Mireille van Poppel van Amsterdam UMC zijn blij met de resultaten. “De kinderen van de gecoachte vrouwen hebben een lager vetgehalte dan de baby’s van de obese vrouwen die geen ondersteuning kregen”, aldus Van Poppel. Het vetgehalte speelt volgens haar een belangrijke rol bij gezondheidsrisico’s op latere leeftijd, zoals diabetes. “Dit is echt goed nieuws. We hebben het hier dus over preventie bij de volgende generatie. We wilden van dichtbij bekijken welke specifieke levensstijlverandering verband hield met deze vetreductie van de baby. Door verdere analyse kwamen we erachter dat het de hoeveelheid tijd was die men zittend doorbracht. Naast gezond eten en bewegen, moeten zwangere vrouwen die zwaarlijvig zijn ook advies krijgen over manieren om minder te zitten. Een hele praktische boodschap dus.”

Voorkomen zwangerschapsdiabetes

De Europese DALI-studie was van 2011 tot en met 2016 en in eerste instantie gericht op het voorkomen van zwangerschapsdiabetes bij obese zwangeren. Zwangerschapsdiabetes is risicovol als het gaat om complicaties bij de bevalling. En leefstijl veranderen is moeilijk. “Mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen”, zegt Van Poppel. In de vijf jaar van de studie zijn ruim 400 zwangere vrouwen gevolgd, zowel tijdens als na hun zwangerschap.

Een deel van hen kreeg intensieve leefstijlbegeleiding, gericht op gezonde voeding, meer bewegen en minder zitten. De andere groep kreeg geen extra aandacht. Vrouwen die advies kregen over fysieke activiteit én gezonde voeding kwamen minder kilo’s aan tijdens de zwangerschap. En de studie toont bovendien aan dat er een positieve invloed is op het vetpercentage van hun baby’s. “We hopen op vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van de kinderen. En een meer structurele aanpak als het gaat om leefstijlbegeleiding.”, aldus Van Poppel.

Groter gezondheidsrisico

Overgewicht is een almaar stijgend en wereldwijd probleem. De gezondheidsrisico’s bij mensen met overgewicht zijn veel groter dan bij mensen met een normaal gewicht. Ziektes die een relatie hebben met overgewicht zijn diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. In 2017 had 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (ernstig overgewicht) is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. In totaal heeft 13,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas. Van de Nederlandse kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,5% in 2017 overgewicht, waarvan 2,8% ernstig overgewicht (obesitas). Bron: Ministerie van Volksgezondheid en Zorg

A reduction in sedentary behaviour in obese women during pregnancy reduces neonatal adiposity: the DALI randomised controlled trial >>

Bron: vumc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan