Wachten met afnavelen vermindert het vóórkomen van bloedarmoede (anemie) onder zuigelingen van 8 en 12 maanden oud. Daarmee is drie of meer minuten afnavelen na de geboorte een goedkope en effectieve manier om anemie onder pasgeborenen in hoogrisicolanden te voorkomen.

Dit stellen Ashish KC en collega’s vast op basis van onderzoek waarover zij in JAMA Pediatrics schrijven. De onderzoekers voerden een gerandomiseerde klinische trial uit onder 540 zuigelingen geboren in een Nepalees ziekenhuis in Kathmandu. Bij een leeftijd van 8 en 12 maanden namen de onderzoekers bloed af en bepaalden het hemoglobine-(Hb-)en ferritinegehalte van de zuigelingen.

273 miljoen jonge kinderen
Wereldwijd lijdt 43 procent van de kinderen jonger dan 5 jaar (zo’n 273 miljoen) aan anemie; in 42 procent van de gevallen vanwege ijzergebrek. Huidige behandeling bestaat uit ijzersuppletie en het verrijken van voeding met ijzer. Recente studies hebben echter laten zien dat bij zuigelingen (tot 6 maanden) die later afgenaveld zijn minder ijzergebrek optreedt. Of dit bij oudere zuigelingen ook zo is, is nog niet duidelijk. Eveneens is het onduidelijk of later afnavelen tot minder anemie leidt.

Bevindingen
Wat bleek? Bij 8 maanden was het Hb-gehalte van de groep zuigelingen die later afgenaveld waren (≥ drie minuten na geboorte) hoger dan die van de zuigelingen afgenaveld binnen één minuut. Daarnaast was er minder sprake van anemie, ijzergebrek en ijzergebreksanemie (RR respectievelijk 0,89, 0,58 en 0,58). Anemie werd hierbij gedefinieerd als een Hb < 11,0 g/dL en ijzergebrek als een ferritinegehalte < 12 ug/L. Bij 12 maanden was er geen verschil meer in het voorkomen van ijzergebrek en ijzergebreksanemie.

De onderzoekers concluderen dat later afnavelen een goedkope en effectieve manier is om anemie onder pasgeborenen (in hoogrisicolanden) te voorkomen. Wereldwijd implementeren kan tot 5 miljoen minder zuigelingen met anemie leiden.

Effects of Delayed Umbilical Cord Clamping vs Early Clamping on Anemia in Infants at 8 and 12 Months

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan