Merendeel niet-westerse baby’s ontbeert borstvoeding

1
911
borstvoeding

Vorig jaar kregen 78 miljoen niet-westerse baby’s binnen het eerste uur na de geboorte geen borstvoeding. Dat komt neer op bijna 60 procent van de pasgeborenen in de onderzochte landen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, dat Unicef opstelde op basis van data afkomstig uit 76 landen.

In het rapport, waarover nu.nl bericht, zijn geen data verwerkt van baby’s uit Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en West-Europa. Van de pasgeborenen uit Oost- en Zuid-Afrika kreeg 65 procent borstvoeding in het eerste uur na de geboorte. In deze landen was dit aandeel het hoogst. Oost-Aziatische landen en landen aan de rand van de Grote Oceaan staan met 32 procent onderaan.

Richtlijnen WHO

Volgens de richtlijnen van de WHO moeten baby’s in ieder geval borstvoeding krijgen tot ze zes maanden oud zijn. Het geven en krijgen van borstvoeding biedt vele voordelen. Zo wordt de kans op borstkanker bij vrouwen verkleind en bevat de melk voedingsstoffen en antilichamen die het afweersysteem van de pasgeborenen versterken.

Levensbedreigend

“Als moeders te lang wachten met borstvoeding geven na de geboorte, kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn. En hoe langer het duurt voor borstvoeding gegeven wordt, hoe groter het risico wordt”, schrijven de onderzoekers. Zij stellen dat wanneer er vaker en sneller borstvoeding gegeven wordt, de levens van potentieel 800.000 kinderen kunnen worden gered.

3 in 5 babies not breastfed in the first hour of life

Bron: nu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Heel erg leuk natuurlijk, het delen van een bericht dat we al in de hele pers voorbij zagen komen, en dat dan vooral, lekker paternalistisch, te richten op mensen in niet-westerse landen die het zo fout doen. Zoek nu eens naar gegevens over de naleving van de WHO richtlijnen in westerse landen, Nederland voorop.Bijvoeding op zeer wiebelige medische indicaties in de eerste levensweken en -maanden, 6 maanden uitsluitend borstvoeding en borstvoeding naast andere voeding tot of voorbij de tweede verjaardag, reclame voor kunstvoeding, ontoereikende kennis bij zorgverleners om moeizame borstvoeding te begeleiden, … . En zelfs de ongestoord kennismaking en borstvoeding in het eerste levensuur worden hier niet zo volledig toegepast als we zouden willen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here