Vorig jaar kregen 78 miljoen niet-westerse baby’s binnen het eerste uur na de geboorte geen borstvoeding. Dat komt neer op bijna 60 procent van de pasgeborenen in de onderzochte landen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, dat Unicef opstelde op basis van data afkomstig uit 76 landen.

In het rapport, waarover nu.nl bericht, zijn geen data verwerkt van baby’s uit Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en West-Europa. Van de pasgeborenen uit Oost- en Zuid-Afrika kreeg 65 procent borstvoeding in het eerste uur na de geboorte. In deze landen was dit aandeel het hoogst. Oost-Aziatische landen en landen aan de rand van de Grote Oceaan staan met 32 procent onderaan.

Richtlijnen WHO

Volgens de richtlijnen van de WHO moeten baby’s in ieder geval borstvoeding krijgen tot ze zes maanden oud zijn. Het geven en krijgen van borstvoeding biedt vele voordelen. Zo wordt de kans op borstkanker bij vrouwen verkleind en bevat de melk voedingsstoffen en antilichamen die het afweersysteem van de pasgeborenen versterken.

Levensbedreigend

“Als moeders te lang wachten met borstvoeding geven na de geboorte, kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn. En hoe langer het duurt voor borstvoeding gegeven wordt, hoe groter het risico wordt”, schrijven de onderzoekers. Zij stellen dat wanneer er vaker en sneller borstvoeding gegeven wordt, de levens van potentieel 800.000 kinderen kunnen worden gered.

3 in 5 babies not breastfed in the first hour of life

Bron: nu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan