Mentaliseren, het op een juiste manier lezen van gedachten en gevoelens van een baby, draagt bij aan een veilige gehechtheid en het leren reguleren van emoties. Kleuters van wie beide ouders hier moeite mee hebben, vertonen vaker opstandig gedrag en zijn sociaal minder vaardig.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van orthopedagoog Moniek Zeegers aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek toont aan dat een ouder die mentaliseert, zich zowel beter kan inleven in de ander als het eigen gedrag beter begrijpt. Voor een baby is dit gedrag van de ouder belangrijk om zich veilig te kunnen hechten en zijn emoties te reguleren.

Zeegers onderzocht twee interventies die erop gericht zijn om ouderlijk gedrag te veranderen en die van invloed zijn op het mentaliseren, waaronder de training Mindful met je baby/peuter. Deze interventie verminderde niet alleen de stress van de moeder, maar zorgde er ook voor dat zij haar reactie beter leerde af te stemmen op de gevoelswereld van het kind. Het helpt als een ouder in de interactie het kind de ruimte geeft om te reageren.

Zie ook een eerder bericht op VROEG: Lezen gedachten en gevoelens baby verbetert hechting

Mind Matters. On Mothers’ and Fathers’ Mentalizing About Their Child. >>

Bron: uva.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan