Mentaliseren bevordert veilige hechting en emotieregulatie

0
7142

Mentaliseren, het op een juiste manier lezen van gedachten en gevoelens van een baby, draagt bij aan een veilige gehechtheid en het leren reguleren van emoties. Kleuters van wie beide ouders hier moeite mee hebben, vertonen vaker opstandig gedrag en zijn sociaal minder vaardig.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van orthopedagoog Moniek Zeegers aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek toont aan dat een ouder die mentaliseert, zich zowel beter kan inleven in de ander als het eigen gedrag beter begrijpt. Voor een baby is dit gedrag van de ouder belangrijk om zich veilig te kunnen hechten en zijn emoties te reguleren.

Zeegers onderzocht twee interventies die erop gericht zijn om ouderlijk gedrag te veranderen en die van invloed zijn op het mentaliseren, waaronder de training Mindful met je baby/peuter. Deze interventie verminderde niet alleen de stress van de moeder, maar zorgde er ook voor dat zij haar reactie beter leerde af te stemmen op de gevoelswereld van het kind. Het helpt als een ouder in de interactie het kind de ruimte geeft om te reageren.

Zie ook een eerder bericht op VROEG: Lezen gedachten en gevoelens baby verbetert hechting

Mind Matters. On Mothers’ and Fathers’ Mentalizing About Their Child. >>

Bron: uva.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here