Menselijke eicel kan nu van begin tot eind buiten lichaam groeien

0
591
In vitro maturation

Wetenschappers uit het Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben voor het eerst van begin tot eind een menselijke eicel buiten een lichaam laten groeien. Deze doorbraak kan volgens de onderzoekers een grote stap zijn in onderzoek naar medicijnen en vruchtbaarheid.

Dat schrijven ze in het medische tijdschrift Molecular Human Reproduction, meldt Nu.nl. Het volledig groeien van een eicel was hiervoor alleen nog maar gedaan met muizen. Dat ging zo goed dat er zelfs muizen werden geboren uit die eicellen. Menselijke eicellen waren wel eerder al buiten het lichaam gegroeid, maar niet vanaf het begin.

In vitro maturation

Bij de methode worden stukjes uit de eierstokken gebruikt. Het is een stap verder dan ivf (in vitro fertilisation) en heet ivm (in vitro maturation).  “Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en kunnen uitgroeien tot embryo’s, dan zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen”, zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen The Independent.

Meerwaarde

De methode kan vrouwen helpen die geen normale ovulatie hebben en daardoor niet in aanmerking komen voor ivf, waarbij rijpe eitjes worden uitgehaald en in het laboratorium bevrucht met sperma. Ook zou beter onderzocht kunnen worden hoe het menselijk lichaam zich ontwikkelt voor het kind geboren wordt.

Daarnaast kunnen jonge kankerpatiĂ«nten zo mogelijk hun vruchtbaarheid behouden als ze bestraling of chemotherapie moeten ondergaan. Nu wordt nog materiaal uit de eierstokken bewaard in de hoop dat die terug kan worden getransplanteerd als de patiĂ«nt is genezen. Telfer: ”Dat kan risicovol zijn, want veel van deze jonge vrouwen hebben een kanker die door het bloed wordt verspreid en je wil geen abnormale cellen terug transplanteren.”

Bron: Nu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here