Mannen die actief roken hebben een aanzienlijk hoger risico op een kind met een aangeboren hartafwijking dan niet-rokers. Dit geldt ook voor vrouwen die tijdens de zwangerschap meeroken. Hier is het risico zelfs nog groter.

Dit blijkt uit onderzoek van Lijuan Zhao e.a. dat recentelijk in European Journal of Preventive Cardiology verscheen. Hierin voerden zij een meta-analyse uit van 125 observationele studies.

Bevindingen

In de studie is het verband onderzocht tussen aangeboren hartafwijkingen en actief en passief roken door aanstaande ouders rond de zwangerschap. Wat bleek: mannen die actief roken en vrouwen die meeroken tijdens de zwangerschap hebben respectievelijk een 74 en 124 procent hoger risico op een kind met een aangeboren hartafwijking dan niet-rokers.

Risicovol in elk stadium zwangerschap

De onderzoekers wijzen erop dat meeroken door aanstaande moeders in de praktijk veel vaker voorkomt dan vrouwen die actief roken tijdens de zwangerschap. Passief roken door de zwangere vrouw was bovendien risicovol in elk stadium van de zwangerschap, zelfs voordat de vrouw daadwerkelijk zwanger is. Terwijl actief roken vooral risicovol bleek tijdens de zwangerschap, en niet ervoor.

Acht per duizend geboortes

In Nederland worden ieder jaar zo’n 1400 kinderen met een hartafwijking geboren: ongeveer acht per duizend geboortes. Ondanks dat de prognose en kwaliteit van leven van kinderen met een aangeboren hartafwijking de afgelopen decennia enorm zijn verbeterd, behoeven deze kinderen levenslange aandacht. Daarnaast zijn aangeboren hartafwijkingen wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfte rond de geboorte. Aandacht voor risicofactoren zoals roken rond de zwangerschap door aanstaande ouders is dus van groot belang.

Parental smoking and the risk of congenital heart defects in offspring: An updated meta-analysis of observational studies >>

Bron: medischcontact.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan