Huisartsen zien dit jaar meer kinderen (0 t/m 14 jaar) met een krentenbaard dan gebruikelijk. De oorzaak hiervan is niet bekend. Krentenbaard is erg besmettelijk en voldoende hygiëne bij de verzorging ervan is essentieel.

Dat blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties waarover blikopnieuws.nl bericht. Krentenbaard (impetigo) is een bacteriële ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en werd daarom vroeger ook wel ‘kinderzeer’ genoemd. Krentenbaard komt vooral in de nazomer (augustus, september) veel voor.

Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om bij de verzorging van een krentenbaard te zorgen voor voldoende hygiëne. Denk aan regelmatig handenwassen met zeep en de handen daarna goed drogen, de nagels kort knippen, een aparte handdoek gebruiken en deze dagelijks verschonen, niet aan de blaasjes krabben. Zodra de wondjes zijn ingedroogd of genezen, zijn ze niet meer besmettelijk. Een krentenbaardinfectie kan door de huisarts behandeld worden.

Bron: nivel.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan