Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid vanaf de allereerste fase van het leven. “Heel belangrijk”, zegt prof.dr. Vincent Jaddoe. “Steeds duidelijker wordt namelijk dat de eerste maanden van het leven van grote invloed zijn voor de gezondheid vele jaren later.”

Het onderzoek in het kader van Generation R vindt plaats onder maar liefst 10.000 Rotterdamse kinderen. “Vanaf de zwangerschap wordt de groei, ontwikkeling en gezondheid nauwlettend gevolgd”, vertelt Jaddoe. “We doen onderzoek naar het ontstaan van ziekten, gedragsproblemen en nog veel meer.”

Vergroten kennis

Inmiddels is duidelijk geworden dat de eerste maanden na de geboorte in belangrijke mate de latere gezondheid kunnen bepalen. “Juist deze periode biedt daarom een belangrijke kans om te investeren in kinderen met een hoog risico. Door deze kinderen te identificeren en gericht beleid te voeren, kan de gezondheid jaren later verbeteren.” Maar de betekenis van het onderzoek reikt veel verder. “Generation R is heel belangrijk voor het vergroten van de kennis over de vroege ontwikkeling van baby’s, benadrukt  Jaddoe. “Bij deze kinderen, van veel verschillende etnische en sociale achtergronden, worden zeer gedetailleerde gegevens verzameld. Zo kan onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld sociaal-demografische en etnische  factoren die de groei, ontwikkeling en gezondheid op langere termijn beinvloeden. Hetzelfde geldt voor onderzoek naar de invloed van meer leefstijlgerelateerde omstandigheden en de wijze van opvoeding. Een goede start zorgt voor grote winst op het gebied van ontwikkeling en gezondheid later in het leven.”

vincent-jaddoe
Vincent Jaddoe: “Vanaf de zwangerschap volgen we nauwlettend de groei, ontwikkeling en gezondheid”

Van onderzoek naar praktijk

De afgelopen jaren is al een schat aan gegevens verzameld. Meerdere keer per jaar komen onderzoeksbevindingen naar buiten. Recent nog over de relatie tussen hersenontwikkeling en slaap, het belang van gezonde voeding in het vroege leven en over de groei en ontwikkeling van het kinderoog.

Vinden deze uitkomsten ook hun weg naar de praktijk? “Jazeker”, antwoordt Jaddoe. “De resultaten van Generation R worden verwerkt in richtlijnen en nieuwe programma’s. Daarnaast is samen met de gemeente het Rotterdams Centrum voor Zwangerschap & Kind opgezet. Onderzoekers, beleidsmakers en zorgverleners bundelen binnen dit centrum hun krachten om de zorg aan de hand van de onderzoeksresultaten daadwerkelijk te verbeteren.”

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan